Upozorenje Microsoft-a

Ažuriranje za Windows 10 20H2 ne bi trebalo instalirati putem alternativnih izvora. Microsoft je potvrdio da radi na otklanjanju greške zbog koje nestaju određeni sistemski i korisnički sertifikati kada se najnoviji update za Windows 10 instalira alternativnim metodama.

PCPress.rs Image

Nemojte instalirati najnoviji update za Windows 10 neortodoksnim metodama

Dok je problem pod istragom, kompanija je pozvala korisnike Windows 10 da ne ažuriraju operativni sistem pomoću fizičkih medija (npr. USB-a/DVD-a), ISO datoteka ili update management alata. Tradicionalno, ove opcije korisnicima nude alternativu čekanju da se najnovija verzija isporuči putem Windows Update. Ali u ovom slučaju zaobilaženje automatizovane usluge može narušiti funkcionalnost.

Prema obaveštenju koje je objavio Microsoft, problem utiče na Windows 10 uređaje koji su „već instalirali bilo koju najnoviju kumulativnu ispravku (LCU) objavljenu 16. septembra 2020. ili kasnije, a zatim nastavili sa ažuriranjem preko alternativnog instalacionog izvora ili medija“. Kao i kod prethodnih updatea, Microsoft je smanjio dostupnost ispravke za Windows 10 20H2 da bi „obezbedio pouzdano iskustvo preuzimanja. Međutim, to znači da će nestrpljivi korisnici Windows 10 verovatnije pokušati da ubrzaju proces instaliranjem ispravke pomoću ISO datoteka. Obično ovo ne bi predstavljalo problem, ali u ovom kontekstu može se pokazati problematičnim.

Microsoft nije precizno potvrdio koji sertifikati mogu nestati ako se najnoviji update sistema Windows 10 instalira preko alternativnog izvora. Međutim, generalno, nedostajući sertifikati (dizajnirani za uspostavljanje sigurne komunikacije) mogu sprečiti korisnika da pristupi povezanom sadržaju.Da bi otklonio problem, Microsoft je preporučio pogođenim korisnicima da se vrate na prethodnu verziju operativnog sistema Windows 10. Kompanija je takođe obećala da će „obezbediti ažurirane pakete i osvežene medije u narednim nedeljama“, nakon što se greška ispravi.

Izvor: Techradar

Facebook komentari: