N Central domination

Upozorenje poslodavcima: Pažljivo sa proverom kandidata preko društvenih mreža

Evropski zvaničnici su izdali nove propise prema kojima upozoravaju poslodavce o proveravanju profila budućih zaposlenih. Pravila zahtevaju da poslodavac obavesti budućeg kandidata pre nego što proveri njegove društvene mreže.

PCPress.rs Image

Ukoliko kandidat nije video ili dobio izjavu, obaveštenje, kompanija bi mogla da prekrši regulative o zaštiti podataka Evropske Unije. Poslodavcima je takođe zabranjeno da sakupljaju podatke preko društvenih mreža kao deo procesa zaposlenja osim ako je baš relevantno za taj  posao. Pravila će sigurno dovesti do toga da kompanije promene način zapošljavanja. Ankete nam govore da poslodavci uveliko koriste socijalne mereže kako bi izvršili proveru kandidata. Samo u SAD-u, 70% poslodavaca koristi društvene mreže kao deo provere budućeg kandidata. EU zvaničnici su postavili još pravila kojih kompanije moraju da se pridržavaju:

Poslodavac može svom zaposlenom dati pametnu narukvicu kao što je na primer Fitbit, koji broji korake radnika ali im je zabranjeno da skupe bilo kakve druge podatke sa ovog tipa uređaja. Kompanijama je takođe zabranjeno da daju informacije o zaposlenima bilo kome. Nove regulative u EU počeće da važe od 2018. godine.

Pročitajte i:  Twitter i funkcija za ispravljanje grešaka

Izvor: CNNTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,