Upravljanje iz fotelje

Upravljanje osvetljenjem, kućnim bioskopom ili klimom na centralizovan način, preko ekrana mobilnog telefona ili tableta, svakako vas neće ostaviti ravnodušnim. BitProjekt je regionalni partner kompanije Crestron Electronics, vodećeg isporučioca sistema za kontrolu i automatizaciju.

integrated_home_technology_Page_05_Image_0001Sećate li se scena iz filma Suvišni izveštaj u kojima Tom Cruise upravlja nekim fantastičnim informacionim sistemom putem ogromnih touch screen interfejsa čiji ekrani lebde u vazduhu? Pa, nije mnogo prošlo od tada do pojave prvog Microsoft Surface stola i opšte poplave sličnih ekrana. U svetu informacionih tehnologija se iznova potvrđuje da je budućnost odmah iza ugla, a ako spadate u one kojima se, dok gledaju SF ostvarenja, otme uzdah pri prizoru kuća budućnosti u kojima je luksuz uklopljen s visokom tehnologijom i gde vlasnik putem velikog ekrana ili futurističkog daljinskog upravljača ima punu kontrolu nad osvetljenjem, kućnim bioskopom, vratima i prozorima, znajte da je to sadašnjost i da je taj svet dostupan i kod nas. Kompanija Crestron Electronics je vodeći isporučilac sistema za kontrolu i automatizaciju. U veoma širokoj ponudi ovog renomiranog svetskog proizvođača nalaze se integrisana rešenja za rezidencijalne korisnike, ali i za hotele, kazina i noćne klubove, jahte i jedrilice, korporativna rešenja i rešenja za školstvo, zdravstvo, državne institucije, komercijalno osvetljenje, kulturne i druge događaje. Iz ovog širokog portfolija izdvajamo integrisana rezidencijalna rešenja dostupna kroz ponudu kompanije BitProjekt, koja je regionalni partner Crestron‑a na našem tržištu.

Elegancija upravljanja modernim domom

integrated_home_technology_Page_01_Image_0001M2M rešenja i Home Automation sistemi danas već nisu retkost, ali ono što izdvaja Crestron su sveobuhvatna rešenja za kontrolu gotovo svega što možete da zamislite u svom domu, putem interfejsa u vidu ekrana osetljivih na dodir, tastatura i zidnih panela izuzetnog dizajna koji su istovremeno i uglađeni i funkcionalni. Upravo zbog toga Crestron Total Home tehnologija prevazilazi okvire napredne tehnike i tehnologije, suvereno zalazeći u lifestyle domen.

Automatsko upravljanje osvetljenjem podrazumeva ne samo mogućnost daljinskog uključivanja i isključivanja svetla, već potpunu kontrolu vremena uključivanja i intenziteta u zavisnosti od zadate komande, ali i doba dana, vremenskih uslova i drugih komponenata koje Crestron Total Home tehnologija drži pod kontrolom, a sve to u okviru jednog šireg, unapred programiranog scenarija. Tako je moguće, na primer, jednim pritiskom na taster prigušiti svetla, spustiti zavese, uključiti kućni bioskop i pokrenuti omiljeni film ili na sličan način, putem osvetljenja, stvoriti ambijent za intimnu večeru za dvoje, poslovni sastanak, porodično okupljanje… Osvetljenje se može uključivati i pri detekciji prisustva, tako da se pri prolasku kroz mračan hodnik svetlo samo uključuje ili se njime upravlja tako da svetlo prati prirodne uslove, automatski se pojačavajući dok napolju pada mrak. Takođe je moguće isprogramirati automatsko uključivanje i isključivanje osvetljenja tako da simulira uobičajene kućne aktivnosti u vreme kad kod kuće zapravo nema nikoga, kako bi se time odvratili potencijalni provalnici.

Pored osvetljenja, ova tehnologija omogućava upravljanje motorizovanim roletnama, žaluzinama i kapijama, kao i centralizovanu kontrolu klime, uz stalni monitoring temperature i vlažnosti vazduha u prostorijama. Na ovaj način se sa centralne lokacije istovremeno kontroliše više zona s različitim parametrima, a inteligentno upravljanje koje klimatizaciju uključuje samo onda kada je potrebna štedi i značajne količine električne energije. Na sličan način se može regulisati i temperatura vode u bazenu ili upravljati radom hidromasažne kade i sauna.

Uz smartfon i tablet

integrated_home_technology_Page_03_Image_0001Crestron Total Home tehnologija donosi i upravljanje distribucijom zvuka i kućnim centrom za multimedijalnu zabavu. Audio‑distribucija se može proširiti na ceo dom, uz totalnu kontrolu nad onime šta se i gde sluša, tako da istovremeno možete da slušate muziku ili uživate u filmu sa 7.1 surround ozvučenjem u jednoj sobi, dok u drugoj deca igraju igrice, a bračni partner sluša radio na terasi, pri čemu sve vreme imate punu kontrolu nad muzikom i zvukom bez potrebe da ustajete iz svoje omiljene fotelje. Pored komfora, zabave i uštede, ova tehnologija upravlja još jednim, ne manje važnim aspektom modernog života, a to je bezbednost. Sistem integriše upravljanje sistemom video‑nadzora, video i audio‑interfonima, električnim bravama i kapijama putem panela osetljivog na dodir. Kako ovo u praksi izgleda? Pa, recimo da, dok uživate gledajući film u kućnom bioskopu, neko pozvoni na vrata: zvuk će se lagano stišati, a slika s kamere pojaviti na ekranu kontrolnog panela ili televizora, otvoriće se audio‑kanal za razgovor s posetiocem i pojaviće se opcija da mu daljinski otvorite ulazna vrata, pritiskom na dugme.

Upravlja se preko posebnog procesora koji putem proprietary Cresnet protokola komunicira sa odgovarajućim modulima koji kontrolišu svetlo i druge uređaje. Može se upravljati različitim uređajima – na raspolaganju je veliki broj terminala, od jednostavnih daljinskih upravljača, tastatura i prenosivih uređaja s displejima, pa sve do izuzetno elegantnih konzola sa ekranima osetljivim na dodir. Interesantno je da Crestron nudi i prvi potpuno vodootporni daljinski upravljač za ove namene koji je posebno interesantan kao deo rešenja za jahte i druga plovila, ali i za kućnu upotrebu jer se može koristiti pod tušem, u bazenu ili sauni.

Procesor je preko računarske mreže povezan na Internet, što omogućuje i daljinsko upravljanje putem tableta ili ekrana smart telefona. Zahvaljujući daljinskoj kontroli, korisnik može i kada je odsutan da uključi svetlo ili klimatizaciju kako bi ga sačekao udoban dom kada se vrati s puta ili da, na primer, daljinskim putem otvori vrata gostu koji je poranio. Procesor se takođe može povezati preko Ethernet mreže ili RS‑232 interfejsa s televizorima, kućnim ozvučenjem i drugim sličnim uređajima kako bi se i oni integrisali u zajedničko Total Home okruženje.

Objedinjena multimedija

integrated_home_technology_Page_07_Image_0001Upravljanje multimedijalnim sistemima zavređuje malo više pažnje, jer živimo u vremenu HD video‑sadržaja, velikih ekrana, zvuka visoke definicije i 7.1 surround sistema. Manipulacija HDMI interfejsima, prenos signala visokog kvaliteta i upravljanje 1080p ekranima i sistemima za reprodukciju zvuka često je komplikovano za korisnike, zbog čega se ovaj visok kvalitet neretko degradira. Crestron DigitalMedia tehnologija prenosi sve signale u izvornom obliku, bez kompresije, bez downscaling‑a i bez gubitka kvaliteta. To se postiže zahvaljujući još jednoj proprietary tehnologiji: CresFiber se oslanja na prenos svih signala kroz jedno multimodno optičko vlakno, čime se postiže neprevaziđen kvalitet i premošćavaju velika rastojanja na kojima prenos signala ne daje uvek dobre rezultate. Optičko vlakno koje se koristi je tanak i diskretan medijum koji se lako instalira ne remeteći vizuelni doživljaj ambijenta, zbog čega je ova tehnologija posebno interesantna za primenu u integrisanim audio‑video rešenjima za jahte i brodove. Ova tehnologija je i svojevrstan zalog za budućnost jer su Crestron‑ova rešenja spremna za 4K i druge audio‑video formate čije vreme tek dolazi.

integrated_home_technology_Page_08_Image_0001Crestron se oslanja i na ADMS (Adagio Digital Media System), koji integriše sve digitalne medije u jedinstveno rešenje s multimedijalnim serverom visoke definicije, medija plejerom za streaming sa Interneta, DVD i Blu‑ray plejerom i Web browser‑om. Na zahtev korisnika ovaj uređaj pretražuje celokupnu medijateku, uključujući hard‑diskove integrisanog medija plejera sa 4 TB materijala, Blu‑ray bazu sadržanu u automatskom šaržeru koji prima do 200 diskova, kao i veliki broj Internet provajdera audio/video sadržaja, kako besplatnih tako i onih drugih. Rezultati se ispisuju u preglednom objedinjenom listingu odakle se reprodukuju izborom na samo jedan klik. Naravno, sve se ovo integriše unutar jedinstvenog Crestron Total Home okruženja, pružajući potpuni komfor korisniku.

www.bitprojekt.co.rs

Bojan Milosavljević

(Objavljeno u časopisu PC#208)

Facebook komentari:
SBB