BIZIT 2022

UPS elektrifikuje svoj vozni park

Multinacionalna kompanija za isporuku robe – United Parcel Service (UPS), naručila je od kompanije Tesla 125 električnih kamiona, što je najveća narudžbina do sada, a koja je rezultat nastojanja UPS-a da isporuke vrši vozilima koja ne koriste fosilna goriva.

PCPress.rs Image

Kompanija Tesla već neko vreme pokušava da vozače, te kompanije koje koriste kamione, uveri da ima kapacitet da proizvede velike električne kamione, koji bi po razdaljini koje bi mogli da prevale po jednom punjenju, te prostoru za tovar, mogli da se takmiče sa relativno povoljnim, te sigurnim kamionima koji koriste dizel. Vozni park kompanije UPS već u svom sastavu ima hibridne kamione, te one koji se kreću uz pomoć prirodnih gasova, propana, i drugih netradicionalnih goriva.

Električni kamioni su predstavljeni prošlog meseca, te se očekuje da u proizvodnju uđu do 2019. godine. Ocenjuje se da će jedna jedinica koštati oko 200.000 dolara, te je ukupna vrednost narudžbine iz UPS-a oko 25 miliona dolara. Kompanija Tesla je dobila narudžbine i od drugih velikih kompanija, te je prethodna najveća narudžbina došla od kompanije PepsiCo Inc, koja namerava da kupi 100 ovih kamiona.

Pročitajte i:  Teslin niz rekordnih isporuka se polako smanjuje

PCPress.rs Image

Do sada je naručeno 410 električnih kamiona iz kompanije Tesla, uključujući i narudžbinu koja je došla iz UPS-a, a i uprkos tome vrednost akcija kompanije je 19. decembra pala za 1,1% – na 335,24 dolara po jedinici.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,