Uređaj koji otkriva rane stadijume demencije

Startap kompanija BrainWaveBank iz Severne Irske razvila je headset uređaj koji, navodno, može da registruje rane simptome demencije. Iz kompanije kažu da bi uređaj, koji korisnici nose dok igraju neku video-igru na pametnom telefonu, mogao da se nađe u prodaji za tri godine.

PCPress.rs Image

Headset tako služi za praćenje električnih signala u mozgu kako bi izdvojio šablone koji ukazuju na neki poremećaj, a trenutno se testira na uzorku od 90 ljudi. Proučavanje moždanih talasa zapostavljeno je proteklih godina, budući da naučnici nisu imali dovoljno podataka, ali povećana dostupnost senzora, te tehnologija za mašinsko učenje, a po povoljnijoj ceni, omogućava lakše, te pouzdanije prikupljanje podataka. BrainWaveBank radi i sa agencijom za prikupljanje podataka – First Derivatives, čije usluge obično koriste banke kako bi analizirale šablone u procesima trgovine.

Uređaj je potrebno nositi 15 do 20 minuta dnevno, dok se igra neka video-igra, koja je dizajnirana da testira pamćenje, reflekse, te druge funkcije. Važnost primene ovog uređaja u budućnosti podvlači i podatak po kojem se očekuje da se broj onih koji pate od demencije do 2050. godine utrostruči, te popne na oko 130 miliona.

Pročitajte i:  Sateliti u borbi protiv modernog ropstva

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,