N Central domination

Uređaj koji pomaže da bolje spavate

Startap kompanija koja proizvodi uređaj koji bi mogao da reši probleme koje neki imaju sa spavanjem sakupio je 31 milion evra u kampanji koju je sprovela kompanija Johnson & Johnson.

Dreem, koji stoji iza pomenutog uređaja, iskoristiće sredstva za angažovanje prestižnih naučnika na polju tehnologije koja rešava problem nepravilnog sna, što je, kako tvrde iz kompanije, oko 30% od ukupne svetske populacije. Ideja za nosivi uređaj nastala je još 2014, a koji funkcioniše tako što stimulisanjem mozga povećava šanse za dubok san, a uz pomoć elektroencefalografa – posebne neurofiziološke metode koja registruje moždanu električnu aktivnost preko elektroda koje se pričvršćuju na zadnji deo glave korisnika.

Kompanija je sa prodajom uređaja počela još u februaru, po ceni od 500 evra, ali priznaje da uređaj nije magično rešenje, te da se nadaju da će prikupljena sredstva uticati na dodatna poboljšanja u okviru ove tehnologije. Uređaj prikuplja i podatke o šablonima sna korisnika, što bi naučnicima moglo da pomogne da još bolje razumeju poremećaje na ovom polju.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,