Uređaj za uverljivije preplitanje virtuelnog i stvarnog

Osim stvarnosti koju vidimo sopstvenim očima, i koja nam je data, poslednjih godina nam tehnološke kompanije omogućavaju da vidimo i neke druge. Tako smo dobili virtuelnu realnost (VR), pomešanu realnost (MR), te proširenu realnost (AR), od kojih pomešana u isto vreme prikazuje trodimenzionalne predmete iz stvarnog i virtuelnog sveta.

Pomešana realnost je do sada funkcionisala tako što je sliku iz stvarnog sveta koristila kao pozadinu, te na nju smeštala trodimenzionalne virtuelne predmete, a tehnologija se tokom vremena poboljšavala, te su prikazi izgledali sve realnije. Jedna stvar koja do sada nije bila moguća jeste da se virtuelni predmet postavi iza realnog, te da se na taj način dve realnosti pomešaju u vidnom polju korisnika.

Kako to obično biva u životu, a naročito u svetu tehnologije, kada se pojavi problem, ubrzo se za njega nađe i rešenje. Naime, tim stručnjaka sa Univerziteta za optičke nauke u Arizoni kreirao je prototip uređaja koji predstavlja rešenje ovog problema, te smešta virtuelne objekte iza stvarnih. Oni su od delova koji su im bili dostupni sklopili uređaj koji je namenjen jednom oku, a koji transformiše svetlost tako da omogućava isprepletano prikazivanje virtuelnih i realnih objekata na malom OLED ekranu.

Pročitajte i:  Prvi Sony 4K HDR OLED televizori AG8 serije stižu u Srbiju

Iako se radi samo o prototipu, tim radi na usavršavanju tehnologije, a prvi cilj im je da uređaj učine pristupačnijim kada je cena u pitanju, te kompaktnijim.

Izvor: Bug

Facebook komentari:

SBB

5G 2019
Tagovi: , , ,