Top50 Glas publike

Urezivanje memorijskih kartica

Etcher je besplatni program za snimanje podataka na USB diskove, koji je dostupan za više sistemskih platformi – Windows, MacOS i Linux. Etcher je prvobitno razvijen za lakše instaliranje softvera za Internet stvari (IoT), pa je akcenat na snimanju specijalizovanih operativnih sistema na SD memorijske kartice, ali program radi i sa standardnim prenosnim USB diskovima.

PCPress.rs ImageZa početak treba izabrati izvorni fajl, pri čemu Etcher prepoznaje uobičajene formate koji se koriste za slike diskova – iso, img, zip, bin, raw itd. Posle toga potrebno je izabrati ciljni disk, pri čemu podrazumevana konfiguracija programa prikazuje samo one koji su prepoznati kao USB diskovi ili memorijske kartice. Ukoliko Estcher ne prepoznaje USB disk, može se uključiti tzv. opasni režim (unsafe mode) što nije preporučljivo, pošto onda postoji mogućnost da se greškom uništi kompletan sadržaj hard‑disk. Poslednji korak je snimanje izabrane slike diska, posle čega se preporučuje provera ispravnosti upisa.

U slučaju snimanja diskova za instaliranje Windows‑a potrebna su dodatna podešavanja da bi se napravio boot disk sa koga se može podići sistem, čemu Etcher za sada nije dorastao. Sami autori programa preporučuju da se u tom slučaju koriste neki drugi specijalizovani alati, kao što su Rufus za Windows okruženje i Boot Camp Assistant za MacOS. Naravno, može se koristiti i besplatni Microsoft‑ov alat Windows 7 USB/DVD Download Tool, koji je sasvim upotrebljiv i za novije verzije Windows‑a.

Etcher se razvija kao projekat otvorenog koda – instalaciju možete da preuzmete sa adrese etcher.io, dok je izvorni kod dostupan na github.com/resin‑io/etcher. Zanimljivo je da razvojni tim radi na projektu Etcher Pro, što će biti hardverski uređaj s velikim brojem USB priključaka i SD čitača, koji će omogućiti istovremeno snimanje na 16 memorijskih kartica ili diskova. Ovo će biti modernija varijanta uređaja koji su nekada služili za snimanje velikog broja disketa i CD‑ROM‑ova, ali će biti namenjeno prevashodno za pripremu sistemskih memorija za Raspberry Pi i druge IoT uređaje.

(Objavljeno u PC#254)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: