BIZIT Seminar

Usađen prvi moždani implant za veštački vid

Revolucionarni sistem za veštački vid ICVP (Intracortical Visual Prothesis), operativnom metodom je ugrađen u mozak prvog pacijenta. Sistem zaobilazi retinu i optičke nerve i implementira se direktno u vizuelni korteks mozga.

PCPress.rs Image

Pretklinička faza uspešna

U I fazi studije izvodljivosti intrakortikalne vizuelne proteze, operativnim putem je implementiran implant koji zaobilazi retinu i optičke nerve i vezuje se direktno za vizuelni korteks. ICVP sistem razvio je i implementirao multiinstitucionalni inženjerski tim, na čelu sa Filipom Trojkom, generalnim direktorom Pritzker Instituta za biomedicinske nauke i inženjering u Ilinoisu. Tehnologija na kojoj se dugo radilo namenjena je osobama sa ozbiljnim oštećenjem vida.

ICVP je prvi implant koji koristi grupu minijaturnih wireless stimulatora, koji proveravaju da li osoba sa nekim stepenom slepila može da koristi veštački vid koji ovaj pristup omogućava. Sistem podrazumeva momentalnu implantaciju. Za sada je uspešno ugrađeno 25 stimulatora sa 400 elektroda kod pacijenta sa slepilom. U kliničkoj fazi, koja dolazi nakon 4-6 nedelja od oporavka pacijenta, biće procenjeno da li je pacijentu proteza pomogla u navigaciji i izvođenju određenih zadataka.

U tehnologiju veštačkog vida polažu se velike nade, zato što na revolucionaran način premošćuje jaz između očiju i nerava vizuelnog korteksa. Postoje indicije da će ICVP sistem koristiti čak i osobe sa poptunim slepilom.

Izvor: scitechdaily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: