(U)savršeni monitori: i za zabavu za posao

LCD ekrani su danas na svakom stolu, ali to ne znači da su prevazišli sve probleme ove tehnologije. Dok čekamo na masovniji tržišni proboj OLED ekrana, isprobali smo monitore raspoložive na našem tržištu, tragajući za maksimumom koji se može izvući iz aktuelnih tehnologija.

Usavršeni monitori

Prethodni test monitora objavili smo pre šest meseci, u PC#214, i tada smo konstatovali da, uprkos višegodišnjem nedostatku suštinskih noviteta na ovom tržištu, ipak ima novih trendova, pre svega u pogledu rezolucije i formata ekrana. Neki od tih trendova morali su da preleže „dečje bolesti“ kao što su niske frekvencije osvežavanja ekrana i ograničena kompatibilnost s postojećim standardima za video‑priključke. Pola godine je kratak period, ali u elektronici za to vreme može da dođe do velikih pomaka, pa smo odlučili da proverimo šta se u međuvremeno dogodilo, uočavajući pritom i nove tržišne trendove.

Najkraći raport bi glasio: sa „dečjim bolestima“ je gotovo, svi novi modeli 4K monitora koje smo videli osvežavaju sliku na 60 Hz; doduše, pitanje verzije video‑priključka ostaje otvoreno, jer stariji ne mogu da isporuče 4K sliku na 60 Hz, ali to je tema koja se tiče grafičkih kartica. Što se monitora tiče, s novim modelima je sve u redu. Pogledajmo ipak sve to malo detaljnije.

Na test je stigao samo jedan 4K monitor, iz čega možemo da zaključimo da ovakvi modeli nisu mnogo traženi. Ali, to ne možemo da prihvatimo kao globalni trend, već je mnogo verovatnije da se radi o aktuelnom trenutku u kojem je kupovna moć u Srbiji prilično ograničena: 4K monitori su skupi, a ako još treba menjati i grafičku karticu, mnogi će zaključiti da je Full HD rezolucija dovoljna. Imali smo na testu i jedan monitor WQHD rezolucije koja je „nešto između“, a kada smo već kod skupljih modela, sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da su kvalitetni paneli (IPS i VA) solidno zasupljeni.

Ni TN ekrani se ipak i dalje ne predaju, a upravo to je uvod u priču o novom trendu koji smo uočili: na testu smo imali neuobičajeno veliki procenat monitora za gejmere. Iako inferiorni po pitanju kvaliteta slike, TN ekrani imaju brži odziv od IPS i VA panela, što može da bude presudno u akcionim igrama. Ne samo što ima sve više gejming monitora nego su oni i znatno bolji nego ranije, s još bržim odzivom i gomilom naprednih rešenja, pre svega za visok kvalitet 3D prikaza. Ni tu se priča ne završava: ogromna većina njih sada ima ekrane kojima se podešava visina i koji mogu da se rotiraju, čime se podiže nivo ergonomije tokom (često višečasovnog) igranja.

Drugi novi trend koji smo primetili jeste modni detalj koji su proizvođači monitora „prepisali“ iz sveta televizora: radi se o zakrivljenom ekranu. Ideja je na prvi pogled opravdana: sve tačke na ekranu treba da budu jednako udaljene od oka korisnika koji sedi tačno ispred monitora. Oko tog koncepta podeljena su mišljenja, ali je činjenica da su krivi televizori skuplji, a ta politika cena „prelila“ se i na monitore.

Koji od (i starih i novih) trendova prihvatiti? Većini korisnika odgovaraće standardni monitori Full HD rezolucije, koji obično imaju dijagonalu od 22, 23 ili 24 inča. Veća dijagonala ovde znači krupnije detalje, što je naročito bitno za korisnike koji nemaju baš savršen vid, ali ako nemate tih problema a imate manjak prostora na stolu, i „dvadesetdvojka“ će dobro poslužiti. Kao i obično, preporučujemo da izdvojite malo više para i opredelite se za neki model sa IPS ili VA ekranom, osim u slučaju da su vam igre na vrhu prioriteta u korišćenju računara. Svi ovde predstavljeni gejmerski modeli predstavljaju dobar izbor, ali ipak proučite i one sitne detalje u kojima se razlikuju, da biste dobili sve što želite i izbegli plaćanje nečega što vam nije potrebno.

Entuzijasti će prihvatiti trend 4K monitora, a tu važi sve što smo napisali u prethodnom prikazu: probajte da zaobiđete stare modele sa osvežavanjem ekrana na 30 Hz i proverite kompatibilnost svoje grafičke kartice. Preporučujemo kvalitetne panele, a snažno preporučujemo što veće dijagonale. Ultrawide ekrani su za vas ako volite multimediju ili radite s velikim tabelama, a da li ćete izabrati zakrivljeni ekran odlučite sami. I za kraj, ovom prilikom predstavljamo i nekoliko monitora velikog formata; njima nije mesto na radnom stolu, njih smo uvrstili u pregled za slučaj da planirate unapređenje poslovnog prostora ili radnog okruženja.

Standardni monitori

BenQ VW2430H je zanimljivo dizajniran monitor u potpuno belom kućištu bez mnogo detalja, s belim kablovima. Monitor je asimetričan: nosač je u odnosu na ekran pomeren udesno, a postolje ulevo u odnosu na nosač. Prostor s leve strane na nosaču iskorišćen je za postolje za vizitkarte i/ili telefon; ono je zelene boje i po potrebi može da se ukloni, a u udubljenju koje ostaje možete da držite spajalice i druge sitnice. Ako vam se takav dizajn sviđa, vredi pogledati i tehničke karakteristike ovog monitora.

ODJEK (12)

VW2430H je zasnovan na VA (Vertical Alignment) panelu koji, iako tehnološki prilično različit od IPS‑a, daje uporedive krajnje rezultate: pre svega dobre uglove vidljivosti iz svih pravaca; doduše, u proseku malo skromnije nego IPS (a mnogo bolje nego TN), ali zato ima bolji kontrast. U BenQ‑u se nisu bili previše strogi oko fabričke kalibracije, pa se pri jakom kontrastu gubi linearnost sivih tonova, a neki od njih pomalo su i obojeni. Ali se to može prilično jednostavno srediti: meni je bogat opcijama (primera radi, postoji čak pet vrednosti game) i vrlo intuitivan. Potrudite se oko kalibracije ili pozovite nekoga ko se u nju razume – isplatiće vam se. Kada se lepo podesi, VW2430H je sasvim solidan monitor opšte namene.

Pročitajte i:  Samsung počinje masovnu proizvodnju OLED ekrana za laptope

HP 23CW je odlično rešenje za svakog ko traži kvalitetan standardan monitor; uz to je i savremeno i atraktivno dizajniran. HP ga opisuje kao bezel‑less monitor, u prevodu monitor bez okvira oko ekrana. Dok je isključen, okvir se zaista ne vidi, ali to je ipak efekat stakla koje prekriva ekran: kada ga uključite, postaje jasno da okvir ipak postoji.

ODJEK (13)

HP‑ovi monitori odlično su se pokazali na prošlom velikom testu, tako da nas 23CW nije iznenedio svojim povoljnim karakteristikama. Zasnovan je, pre svega, na kvalitetnom IPS ekranu koji se dobro vidi iz svih uglova i ne gubi linearnost sivih tonova ni pri maksimalnim vrednostima kontrasta – po tom pitanju bolji je i od mnogo skupljih modela. Ipak, nije baš sve savršeno: neki od sivih tonova bili su malo obojeni. Ne znamo da li je u pitanju fabričko podešavanje ili je neko pre nas nešto pogrešno podesio, ali znamo da se to relativno lako koriguje. Dakle, radi se o dobrom monitoru opšte namene.

BenQ VW2430H HP 23CW
Ekran 24”, 1920×1080, VA 23”, 1920×1080, IPS
Uglovi (H/V) 178/178° 178/178°
Odziv 4 ms 7 ms
Osvetljaj 250 cd/m2 250 cd/m2
Priključci VGA, DVI, HDMI VGA, 2×HDMI
Tipična potrošnja 40 W 25 W
Cena (dinara) 26.673 24.990
Kontakt www.benq.rs www.hp.rs

Monitori za igrače

ASUS VG248
ASUS VG248

ASUS VG248 je namenjen beskompromisnim gejmerima koji ništa ne prepuštaju slučaju: pokrivena je svaka akcija koja može da vam padne na pamet, a podržano je i mnogo toga što ne spada u gejmerski svet. Najpre, monitor ne deluje previše agresivno, čak bi se pre reklo da liči na neki profesionalni model. Spreda je crn, a uobičajeni crveni detalji tek se u tragovima mogu videti na poleđini. Jedan od njih jeste dodatak koji drži kablove na okupu, smešten iza nosača, tako da možete efikasno da ih sakrijete. Nosač je priča za sebe: omogućava podešavanje visine i horizontalnog ugla ekrana, kao i rotaciju u portretni položaj.

Sve ovo je lepo, ali da vidimo šta VG248 donosi gejmerima? Tu je, pre svega, zaista brz panel sa odzivom od 1 ms, zatim brojni režimi i široke mogućnosti podešavanja slike, a „šlag na torti“ je mogućnost osvežavanja slike frekvencijom od 144 Hz – to znači da je podržano 3D igranje, uz još malo rezerve u hercima. Naravno, takve kombinacije ne omogućavaju svi video‑čipovi: iz ovog monitora izvući ćete maksimum uz karticu NVIDIA 3D Vision.

Na kvalitet slike nemamo primedbi – VG248 dobro podnosi podešavanja s visokim kontrastom i omogućava natprosečno jak osvetljaj, tako da ni u 3D režimu nema gubitaka u kvalitetu, a zahvaljući pomenutom bogatom meniju sliku lako možete da prilagodite potrebama, čak i ako su te potrebe vrlo specifične. Jedini problem ostaje ono što je tipično za ultrabrze TN panele: loš vertikalan ugao vidljivosti, dok su horizontalni uglovi prilično dobri. Za igre verovatno već imate surround zvučni sistem, a ako nemate, VG248 ima stereo‑zvučnike, kao i priključak za slušalice.

ASUS VS278 - Najbolja kupovina
ASUS VS278 – Najbolja kupovina

ASUS VS278 ne obiluje naprednim funkcijama kao VG248, ali zato je veći. Ako volite da se igrate na ekranu dijagonale 27“ on je prava stvar, a budući da je smešten u vrlo elegantno kućište, niko neće ukapirati da ste ovaj monitor izabrali s namerom da se igrate na njemu. S druge strane, ekran nećete moći da okrenete u portretni položaj niti da mu podešavate visinu. Dodajmo i to da nije predviđen rad u 3D režimu, pa da pređemo na dobre vesti.

Panel je vrlo brz, ništa sporiji nego na modelu VG248, a ekran ne gubi linearnost sivih tonova ni kad kontrast podesite na 80 odsto. Budući da nema 3D režima osvetljaj je nešto niži, ali i dalje iznad proseka – sve u svemu, ni ovde nemamo primedbi na kvalitet slike, koju možete lako da prilagodite potrebama zahvaljujući bogatom meniju, kojim se lako upravlja preko velikog broja tastera.

Ovde treba pomenuti i sistem QuickFit koji omogućava da dokumente vidite u prirodnoj veličini (podržana je većina standardnih formata). Dakle, radi se o Full HD monitoru koji se, osim za igranje, može upotrebiti za razne namene, s tim što je i ovde na snazi pravilo o odnosu brzine panela i vertikalnog ugla vidljivosti.

BenQ XL2430T je namenjen istom segmentu tržišta kao ASUS VG248: beskompromisnim gejmerima, pa stoga ne čudi to što ima i slične karakteristike, a pre svega brz panel i podršku osvežavanju do 144 Hz – dakle bez kompromisa i u 3D igrama. Ovaj monitor dizajniran je malo agresivnije: ima nešto više crvenih detalja i zanimljiv otvor na nosaču kroz koji se provlače kablovi. I ovde se ekran može postaviti u portretni položaj i može mu se podešavati visina, s tim što nosač ima oznake slične onima na lenjiru, pa uvek znate na kojoj ste visini.

Kvalitet slike uobičajen je za ovu vrstu monitora: prilično visok sve dok u ekran gledate pod pravim uglom, i jednako nizak ako se pomerate po vertikali. Sliku možete da podešavate do najsitnijih detalja, jer je meni prepun opcija i unapred definisanih režima, uključujući i one koje samo ozbiljni gejmeri mogu da shvate. Ako ste pomislili da je snalaženje u takvom obimnog meniju teško i sporo, varate se. BenQ je obezbedio spravicu koja liči na miša i zove se S Switch, a kada uvežbate njeno korišćenje, kontrola parametara slike može da bude trenutna i sve možete da podešavate u toku igre, bez prekida. Gejmeri, obratite pažnju na ovaj model!

Pročitajte i:  Samsung počinje masovnu proizvodnju OLED ekrana za laptope

ODJEK (15)

BenQ XL2720Z je takođe model za ozbiljne gejmere, s tim što ima Full HD ekran dijagonale 27“. Ako uporedite karakteristike i dizajn ovog i upravo opisanog modela XL2430T, osim veličine ekrana, teško ćete naći razlike (postoji i 24‑inčna verzija ovog modela, XL2420Z). I mi smo se pomučili da ih tokom testa uočimo – i nismo uspeli.

Pažljivim proučavanjem dostupne dokumetacije ustanovili smo da su razlike minorne – svode se na to da je USB hub kod verzija T po specifikaciji 3.0 i da modeli T imaju donekle izmenjene metode obrade signala koje u pojedinim situacijama mogu da rezultuju neznatno drugačijim vrednostima – sve u svemu, za XL2720Z važi sve ono što smo rekli o XL2430T, pa ako spadate u ozbiljnije gejmere koji vole da se igraju na velikom ekranu, obavezno pogledajte ovaj interesantan model. Ako baš insistirate na pomenutim minornim razlikama, zavrnite rukave i potražite ih .

LG 24GM77
LG 24GM77

LG 24GM77 je takmičar velikog korejskog proizvođača na polju gejminga i po mnogo čemu sličan je ostalim modelima ove klase. Na prvi pogled dizajn je „miran“: nema agresivnih detalja s prednje strane. Ali, crvena boja može se videti već sa strane, a naravno i na poleđini. Spreda se ne primećuje ni bilo kakva neobičnost na nosaču, ali on omogućava podešavanje visine i korišćenje ekrana u portretnom položaju.

Tehničke karakteristike su u skladu sa savremenim trendovima. 24GM77 podržava 3D prikaz i frekvenciju osvežavanja od 144 Hz, ali ima i režim nazvan Motion 240 u kojem koristi interpolaciju za generisanje dodatnih slika kojima se postiže veštačkih 240 Hz i zaista glatki pokreti. Panel je vrlo brz, ali je vertikalni ugao vidljivosti ograničen. Kvalitet slike je solidan i može se podešavati pomoću ogromnog broja stavki u menijima, mada se na metod kretanja kroz njih treba navići. Osim tastera, možete da koristite i sistem nalik na džojstik koji LG naziva Game Pad.

Asus VG248QE Asus VS278H BenQ XL2430T BenQ XL2720Z LG 24GM77
Ekran 24” 1920×1080 TN 27” 1920×1080 TN 24” 1920×1080 TN 27” 1920×1080 TN 24” 1920×1080 TN
Uglovi (H/V) 170/160° 170/160° 170/160° 170/160° 170/160°
Odziv 1 ms 1 ms 1 ms 1 ms 1 ms
Osvetljaj 350 cd/m2 300 cd/m2 350 cd/m2 300 cd/m2 350 cd/m2
Priključci DVI, HDMI, DisplayPort VGA, 2×HDMI, DisplayPort VGA, DVI, 2×HDMI VGA, DVI, 2×HDMI VGA,DVI, 2×HDMI, DisplayPort
Tipična potrošnja 45 W 45 W 23 W 27 W 27 W
Cena (dinara) 41.000 31.500 63.155 70.172 44.990
Kontakt www.asus.rs www.asus.rs www.benq.rs www.benq.rs www.lge.rs

U visokoj rezoluciji

Dell U2713H i kao Izbor urednika - Dell P2715Q
Dell U2713H i kao Izbor urednika – Dell P2715Q

Dell P2715Q je jedini 4K monitor koji smo ovom prilikom isprobali… i prilično smo zadovoljni njime. Radi se o modelu prepoznatljivog Dell‑ovog dizajna, sa ekranom koji može da rotira u portretni položaj, uz podešavanje visine i horizontalnog ugla; sveukupno, monitor deluje ozbiljno i poslovno, ali ne i luksuzno. Za razliku od prvih 4K modela, Dell ovde nije pravio greške poput niske frekvencije osvežavanja: P2715Q radi na 60 Hz i ima prilično dobar IPS panel koji dobro podnosi vrednosti kontrasta do nekih 80 odsto, lepo se vidi iz svih uglova, a korisnicima koji se amaterski bave obradom fotografija dopašće se podatak o 100 odsto pokrivenosti sRGB spektra i gotovo 80 odsto Adobe RGB spektra. Uz to, P2715Q ima i USB 3.0 hub, čija je jedina mana to što su svi priključci na poleđini.

Radi se, dakle, o primamljivom modelu za entuzijaste – ako tražite 4K monitor ovih dimenzija, obavezno ga pogledajte, a ako mislite da bi vam odgovarao malo veći ekran, pazite da ne nasednete na Dell‑ovu nedoslednost! Na prošlom velikom testu predstavili smo model P2815Q; logično je pretpostaviti da se radi o monitoru potpuno istih karakteristika s većim ekranom, ali nije tako: P2815Q ima TN ekran i osvežavanje na frekvenciji 30 Hz – P2715Q je bitno bolji monitor, zato nemojte da budete iznenađeni njegovom višom cenom, uprkos manjem ekranu.

Dell U2713H nije 4K već „samo“ WQHD monitor. Zašto bi monitor ove rezolucije nekom bio interesantniji od (dobrog) monitora 4K rezolucije? Iz dva razloga: najpre, WQHD rezolucija je „prirodnija“ i ergonomičnija za ekran dijagonale 27“ (4K ekrani ove velične su kompromis zbog raspoloživog prostora na radnom stolu i eventualno cene); drugi, možda bitniji, razlog jesu karakteristike ovog modela, koje ga čine zanimljivim i za profesionalce: on pokriva 99 odsto Adobe RGB spektra i ima desetobitni panel (prikazuje milijardu nijansi).

Sve pomenuto rezultuje besprekornom slikom kojoj je teško naći manu i koju možete da podesite prema svojim željama pomoću brojnih stavki u meniju. Ako ne insistirate na 4K rezoluciji, ovo je jedno od vrhunskih rešenja; uostalom, U2713H spada u Dell‑ovu klasu UltraSharp koja obuhvata samo najbolje modele, što nosi i adekvatnu cenu.

Dodajmo na sve to i činje­nicu da je U2713H dizajniran slično kao P2715Q i da takođe ima USB 3.0 hub sa četiri priključka, s tim što su dva od njih smeštena sa strane.

Dell P2715Q Dell U2713H
Ekran 27” 3840×2160 IPS 27” 2560×1440 IPS
Uglovi (H/V) 178/178° 178/178°
Odziv 9 ms 6 ms
Osvetljaj 350 cd/m2 350 cd/m2
Priključci HDMI/MHL, DisplayPort In&Out + mini DVI, HDMI, ­DisplayPort In&Out
+ mini
Tipična potrošnja 50 W 60 W
Cena (dinara) 91.799 100.799
Kontakt www.dell.com www.dell.com

Širok format, zakrivljen ekran

LG 34UC97 - Originalan dizajn
LG 34UC97 – Originalan dizajn

LG 34UC97 je UltraWide monitor, sa odnosom stranica 21:9. Na njemu možete da gledate filmove bez crnih polja gore i dole ili da radite sa širokim tabelama u Excel‑u, ali to nije sve. Prateći modu, LG je zakrivio ekran ovog monitora. Šta se time dobija? Ako sedite u centru te krivine, podjednako ste udaljeni od svake tačke na ekranu, što je idealno za posmatranje. Ali, to je mač sa dve oštrice, jer ako niste u centru krivine, negativni efekti više dolaze do izražaja, a to važi i za odstupanje od centra po vertikali.

Pročitajte i:  Samsung počinje masovnu proizvodnju OLED ekrana za laptope

Da li će vam se dopasti zakrivljeni koncept ili neće ostavićemo vama da prosudite, a mi smo se koncentrisali na osnovne karakteristike. One su slične kao kod modela 34UM95 koji smo predstavili na prošlom velikom testu – u prevodu, veoma dobre. 34UC97 koristi kvalitetan IPS panel koji pokriva više od 99 odsto sRGB spektra, a uz to je i prilično brz; ne baš kao pravi gejmerski TN ekrani, ali LG je prilikom projektovanja ovog modela imao na umu i gejmere, što se vidi i po stvakama u meniju za podešavanje. Dodajmo tome i bogat skup priključaka koji uključuje i Thunderbolt i možemo da zaključimo kako se radi o vrlo dobrom monitoru. Još kad bi cena bila niža…

Dell E5515H
Dell E5515H

Dell E5515H je monitor prilagođen manjim konferencijama sa četiri do osam učesnika, koji su od ekrana udaljeni do četiri metra. Opremljen je kvalitetnim VA panelom koji daje kontrast od (pravih, ne dinamičkih) 3000:1 i osvetljaj od 350 cd/m2, pa se bez problema koristi i u potpuno osvetljenim prostorijama. Osim toga, ekran daje izvanredne uglove vidljivosti: nismo primetili ni najmanju degradaciju boja bez obzira na ugao, tako da svi učesnici konferencije mogu da računaju na jednak kvalitet prezentacije.

Monitor je opremljen brojnim priključcima, uključujući i analogni VGA, tako da se kao izvor slike mogu koristiti i stariji računari, a tu su i USB priključci (doduše, verzije 2.0) koji omogućavaju povezivanje raznih dodataka – na Dell‑ovom sajtu kao primeri pominju se konferencijske kamere i Chromebox, uređaj koji omogućava konferencijske veze. Naravno, E5515H se po potrebi može postaviti na zid, svi parametri mogu se kontrolisati daljinskim upravljačem ili preko računara (uz priložene drajvere), a ako nemate instaliran zvučni sistem, možete da koristite ugrađene stereo‑zvučnike snage 2×5 W.

LG 34UC97
Ekran 34”, 3440×1440, IPS
Uglovi (H/V) 178/178°
Odziv 5 ms
Osvetljaj 300 cd/m2
Priključci 2×HDMI×2, Display Port, 2×Thunderbolt
Tipična potrošnja 54 W
Cena (dinara) 166.990
Kontakt www.lge.rs

Monitori veoma velikog formata

NEC E705
NEC E705

NEC E705 ima dijagonalu od 70“, što znači da se može koristiti na većim konferencijama, a predviđen je i za upotrebu u poslovnim i prodajnim objektima, kao i edukacionim centrima. Budući da je u takvim primenama monitor često „prepušten sam sebi“, podržani su razni mehanizmi za automatsko prilagođavanje radnim uslovima. Najpre, ugrađen je ambijentalni senzor koji podešava osvetljaj u zavisnosti od osvetljenja u prostoriji čije dejstvo može da se programira, a tu je i sistem koji obezbeđuje samostalno uključivanje i isključivanje monitora u zadato vreme, sa sedam različitih programa.

Sadržaji se prikazuju na ekranu tipa UV2A (Sharp‑ova tehnologija koja daje široke uglove vidljivosti i visok kontrast, u ovom slučaju 4000:1), a signal se može dovesti na razne konektore, uključujući i VGA. Ako nemate druge zvučnike možete koristiti ugrađene snage 2×10 W, a za spoljnu kontrolu i dijagnostiku predviđeni su priključci RS‑232 i LAN. Monitorom se može upravljati i preko daljinskog upravljača, a podržana je i konfiguracija više ekrana u matrici, uz preuzimanje odgovarajućeg softvera.

E705 spada u osnovnu (entry level) grupu NEC‑ovih velikih monitora, u kojoj ima i većih i manjih modela, i predviđen je za rad u režimu od dvanaest sati dnevno. Ako vam je potreban monitor za rad u režimu 24/7, potražite sličan model u nekoj od NEC‑ovih naprednijih serija. Isto važi i u slučaju da su vam potrebne neke napredne funkcije, kao što su ekran osetljiv na dodir ili staklo s povišenim stepenom zaštite.

Sharp PN-L702B
Sharp PN-L702B

Sharp PN‑L702B je 70‑inčni monitor koji spada u grupu interaktivnih ekrana, jer je osetljiv na dodir. Ta funkcija nije obezbeđena kapacitivnom tehnologijom kao na telefonima i tabletima, već matricom infracrvenih dioda i senzora po obodu ekrana; bez obzira na tehnologiju, sistem funkcioniše pouzdano i precizno i može da registruje dva istovremena dodira. Time je područje primene, pored konferencija i prezentacija, prošireno na medicinske ustanove, edukacione centre i pametne učionice, gde svojom podrškom naprednim metodama korišćenja osetljivosti na dodir veliku pomoć može da pruži softver Sharp Pen.

I ovaj monitor zasnovan je na UV2A panelu visokog kontrasta, tako da kvalitet slike ne dolazi u pitanje. Monitor se kontroliše zanimljivim i inovativnim daljinskim upravljačem u obliku malo deblje olovke, koji ume da emulira i miša; takođe, moguća je spoljna kontrola preko RS‑232 i LAN priključaka.

Skup video‑priključaka je na prvi pogled skroman, jer ima samo po jedan VGA i HDMI, ali opciono se može dodati panel s brojnijim i raznovrsnijim portovima. Tu su i ulazni i izlazni audio‑priključci, uz mogućnost korišćenja ugrađenih zvučnika snage 2×10 W. Ako vam ne odgovaraju dimenzije, Sharp nudi istovetne modele s dijagonalama od 60 i 80 inča, a ako vam ni 80“ nije dovoljno, i ovde su podržane matrične konfiguracije s više ekrana.

Dell E5515H NEC E705 Sharp
PN-L702B
Ekran 55”, 1920×1080,
VA
70”, 1920×1080,
UV2A
70”, 1920×1080,
UV2A
Uglovi (H/V) 178/178° 176/176° 160/160°
Odziv 8 ms 8 ms 6 ms
Osvetljaj 350 cd/m2 450 cd/m2 300 cd/m2
Priključci VGA, 2×HDMI VGA, DVI, 2×HDMI, DisplayPort VGA, HDMI
Tipična potrošnja 65 W 150 W 240 W
Cena (dinara) 129.999 563.000 799.000
Kontakt www.dell.com www.division.rs www.digitron-ist.co.rs

Bojan Stanojević

(Objavljeno u časopisu PC#220)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , ,