USB 4 će u potpunosti podržavati DisplayPort 2, uključujući 8K HDR monitore

USB 4 samo što nije stigao i spreman je da pregazi USB 3.2 i bude duplo brži. Sada je VESA (Video Electronics Standards Association) najavila da će u potpunosti podržati ogromnu propusnost dostupnu i za DisplayPort 2.0 standard. To znači da će USB 4 raditi sa uređajima poput 8K 60 Hz HDR ili čak 16K 60 Hz monitora.

PCPress.rs Image

USB 4 i DisplayPort Alt Mode 2.0

Budući da USB 4 radi na 40 Gbps, a DisplayPort 2.0 podržava brzine od 80 Gbps, kako će to funkcionisati? USB 4 zapravo može istovremeno da šalje i prima podatke brzinom od 40 Gbps, tako da je VESA to iskoristila sa novom specifikacijom pod nazivom DisplayPort Alt Mode 2.0. Budući da se DisplayPort prvenstveno koristi za video koji podatke šalje samo u jednom smeru sa računara na monitor, Alt Mode 2.0 standard vrši ponovno podešavanje USB-C podataka da bi radili u jednom pravcu – omogućavajući duplo veće brzine.

Prema pisanju Anandtech-a, Alt Mode 2.0 će podržavati regularne USB 4 kablove. Istovremeno, monitori neće morati da imaju USB 4 kontrolere, što bi trebalo da pojednostavi dizajn ekrana. Budući da takođe podržava Thunderbolt 3 standard, USB 4 postaće univerzalni standard za povezivanje i za pametne telefone i za računare, podržavajući stvari poput „priključivanja, gejminga, AR/VR HMD-ova i profesionalnih HDR displeja“, rekla je VESA.

Pročitajte i:  Luma AI Dream Machine: Još jedna alatka koja tekst pretvara u video

Izvor: Engadget

Facebook komentari: