BIZIT 2022

USB era: Tajna jeftinijeg dizajna

Universal Serial Bus (USB) standard postoji već više od 20 godina, a još tada su ga definisala dva momenta: jedinstven način za povezivanje spoljašnjih uređaja na računare, te svakodnevne poteškoće sa kojima se korisnici suočavaju dok pokušavaju da pomenute uređaje priključe na odgovarajući način.

PCPress.rs Image

Problem USB priključka odavno je postao tema mnogih mimova, a zbog toga što se priključak okrene na pravu stranu obično tek iz trećeg puta. Jedan od kreatora jedinstvenog USB priključka – Ajay Bhatt – nedavno je dao intervju u kojem je, između ostalog, govorio i o tome zašto je priključak dobio oblik kakkav je dobio, te šta je trebalo da se time postigne.

Bhatt je vodio deo Intel-ovog tima, koji je u zajedničkom naporu više kompanija krajem devedesetih godina prošlog veka trebalo da reši haos koji je nastao zbog toga što je svaki uređaj imao specifičan kabl za povezivanje na računar. Tako se tražio novi standard koji bi pojednostavio situaciju, a potraga za rešenjem nije bila laka kao što se prvobitno mislilo. Kao krajnji rezultat se pojavio USB konektor, te su proizvođači računara usvojili standard, ali sa jednom izmenom – USB kabl je mogao da se priključi samo u slučaju kada se priključak okrene na odgovarajuću stranu, a zbog toga što bi rešenje koje bi omogućavalo da priključak može da se priključi na koju god stranu da je okrenut bilo duplo skuplje.

Pročitajte i:  Asus Zenbook 14X OLED Space Edition - Kosmos kao inspiracija

Tokom godina je USB postao univerzalni standard, a onda se pojavio i USB-C koji je rešio i problem reverzibilnosti, ali koji ipak ne bi bio moguć da nije bilo prve, jeftinije, USB-A varijante.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,