ASUS ROG Flow

Uskoro startuje konkurencija Facebooku

Osnivači Diaspore
Ne, ova informacija se ne odnosi na govorkanja o Googleovoj novoj društvenoj mreži Me. Google o tome mudro ćuti, ali zato se o mreži Diaspora već dosta zna. Osnovala su je četvorica studenata Dan Grippi, Max Salzberg, Raphael Sofaer i Ilya Zhitomirskiy, nakon što su u februaru ove godine prisustvovali predavanju o tome kako centralizovane društvene mreže špijuniraju svoje korisnike. I to uglavnom uz dozvolu i neznanje korisnika.

Ideja je privukla veliku pažnju tokom proleća ove godine, a pojavili su se i na Kikstarter sajtu za prikupljanje donacija. Od željenih 10.000 dolara prikupili su preko 200.000, a jedan od donatora je i osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg.

Cilj projekta Diaspora je da se napravi otvoren softver za kreiranje decentralizovanih društvenih mreža. Odnosno mreža u kojima se podaci ne nalaze na serverima koje kontroliše vlasnik te mreže, već na mikroserverima koje bi pokretali svi članovi mreže, što bi omogućili kontrolu podataka koji se dele.

Najavljeno je da će se prva verzija Diaspore pojaviti 15. septembra, a kod koji je pokreće će biti objavljen pod slobodnom AGPL licencom. Za prvu verziju je predviđeno da ima omogućenu komunikacija između korisnika, odnosno mikroservera koje svaki od njih pokreće, da bude implementirana GPG enkripcija komunikacije, API sa kompletnom dokumentacijom, javni repozitorijum izvornog koda… To znači da će svako moći da pokrene Diasporu, da koristi kod kako želi, da doprinese razvoju projekta.

Pročitajte i:  Google Search: Maliciozna reklama u vrhu rezultata pretrage

Nakon izlaska prve verzije, osnivači će nastaviti da rade na razvoju modula za proširenje funkcionalnosti, pre nego što u planiranoj trećoj fazi bude implementirana i OpenID podrška, VoIP, IM protokol itd.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: , , ,