ASUS ROG Flow

Uskoro stiže novi Facebook News tab

Facebook je odlučio da još jednom uplovi u informativne vode, te oživi ideju News Tab, pa je sa tim ciljem u avgustu unajmio tim novinara čiji će zadatak biti da biraju sadržaje koji će moći da se čitaju u ovoj sekciji.

News Tab sekcija bi trebalo da bude nezavisna u okviru Facebook aplikacije, a uskoro bi trebalo da stigne do nekoliko stotina hiljada korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako će se većina tekstova birati uz pomoć algoritama, za glavne teme će biti zadužen tim od 10 novinara, a sekcija će biti odvojena od glavnog News Feed-a. Ova odluka došla je nakon što se utvrdilo da Trending Topics ne ispunjava svoj zadatak, te da je korisnicima često nudio priče kojima je prošao rok. Algoritmi u okviru ove sekcije su pored toga promovisali i lažne i neproverene vesti, što je bio jedan od razloga da se Trending Topics sekcija ukine 2018. godine.

Iz kompanije tvrde da je News Tab drugačija priča, budući da će Facebook angažovati radnike koji će biti stalno zaposleni, tako da se sekcijom neće baviti oni koji rade po ugovoru i koji često nisu dovoljno motivisani. Pored toga će biti izdvojena i velika suma za one medije čije se priče budu objavljivale, što bi, kako se tvrdi, trebalo da garantuje kvalitetne i proverene informacije. Pored toga se tvrdi da će urednici News sekcije biti potpuno nezavisni, i da se u njihove odluke neće mešati niko iz kompanije Facebook.

Pročitajte i:  Facebook razvija alate za borbu protiv eksploatacije dece

Dok su jedni skeptični, drugi tvrde da će Facebook podrška doprineti nezavisnom novinarstvu, budući da će kompanija plaćati direktno novinarima i medijskim kućama, i tako sprečiti da na njihov rad utiču faktori i ucenjivači sa strane. Ostaje samo da se vidi hoće li publika reagovati na novi način distribuiranja informacija, budući da bez publike nema ni novih sekcija.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,