BIZIT 2022

Usluge e-uprave, “Bebo, dobro došla na svet” koristilo 90% roditelja

Kancelarija za IT i elektronsku upravu je od 1. jula pustila u produkciju unapređenu verziju informacionog sistema „Bebo, dobro došla na svet“ usklađenu sa novim uslovima za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak shodno izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.


Zakon predviđa da roditelji za prvo dete jednokratno dobijaju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12. 000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno deset godina. Takođe, za svu decu rođenu od 1. jula važe novi uslovi: da je dete za koje se podnosi zahtev vakcinisano u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite, da su deca prethodnog reda rođenja vakcinisana u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite, da deca prethodnog reda rođenja (dospelog uzrasta) pohađaju pripremni predškolski program u okviru predškolskog obrazovanja i vaspitanja u RS i da deca prethodnog reda rođenja (dospelog uzrasta) redovno pohađaju osnovnu školu. U tom smislu, integralni obrazac koji zdravstveni radnik u informacionom sistemu popunjava sa roditeljima, proširen je dodatnim poljima gde se upisuje u kom domu zdravlja se dete/deca leče i koju predškolsku ustanovu odnosno osnovu školu pohađaju. Sam obrazac zahteva za roditeljski dodatak proširen je ovim poljima kako bi služba dečje zaštite u datoj opštini/gradu imala sve neophodne informacije za dalju proveru ispunjenosti ovih uslova tokom celog perioda isplate.

Direktor Kancelarije dr Mihailo Jovanović je izjavio da je ukupan broj prijava koje su do sada poslate elektronskim putem iz bolnica kroz informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ 107.203. „Roditelji 95.524 bebe su želeli uslugu da ostvare elektronski u bolnici, dakle, skoro 90% roditelja su se opredelili da koriste usluge savremen elektronske uprave“. Zahtev za roditeljski dodatak je moguće elektronski podneti u porodilištima koja obuhvataju Beograd, Zrenjanin, Smederevo, Suboticu, Leskovac, Loznicu, Pančevo, Alibunar, Bačku Topolu, Žitište, Kovačicu, Kovin, Novi Bečej, Novu Crnju, Belu, Crkvu, Vršac, Sečanj, Plandište, Mali Iđoš i Opovo, a do jeseni i na teritoriji cele Srbije.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,