BIZIT 23

Uslužni programi: Bolje kopiranje fajlova

Kopiranje fajlova u Windows okruženju je rutinska operacija, gde je u većini slučajeva sasvim dovoljno koristiti sistemski File Explorer i prevlačiti fajlove i foldere između različitih lokacija, ili koristiti clipboard za copy / paste. Za one koji su navikli na rad iz komandne linije, Command Prompt ili PowerShell pružaju dodatne mogućnosti i automatizaciju kopiranja fajlova. Postoje i dodatni programi koji u odnosu na sistemska rešenja omogućavaju nešto brži rad i više opcija za kopiranje.

PCPress.rs Image

Alternativno kopiranje

TeraCopy je jedan od alternativnih programa za kopiranje i prebacivanje fajlova, sa nekoliko prednosti u odnosu na sistemski File Explorer. Dok File Explorer neslavno završi rad ukoliko naiđe na bilo kakvu grešku (recimo neki od kopiranih fajlova je zaključan ili se ne može otvoriti, odredišni disk je pun, mreža je privremeno nedostupna itd), TeraCopy će nastaviti rad, a naknadno se može ponovo probati kopiranje preostalih fajlova.

File Explorer i kopiranje fajlova preko clipboard‑a može biti dosta sporo u slučaju veće količine podataka. TeraCopy optimizuje kopiranje i može brže završiti posao, uspešno iskopirati zaključane fajlove, uz očuvanje originalnog datuma i vremena na fajlovima. Može se uključiti dodatna provera upisa, što će usporiti kopiranje ali povećati pouzdanost podataka, recimo kod rada sa spoljnim diskovima i memorijskim karticama.

Matična lokacija sa koje se može preuzeti program TeraCopy je www.codesector.com/teracopy. Program je dostupan u verzijama za PC i Macintosh računare, a distribuira je u vidu kompletne instalacije ili prenosne verzije koja se može direktno startovati. Osnovna verzija programa je besplatna za nekomercijalnu upotrebu i sadrži skoro sve potrebne opcije. Postoji i komercijalna verzija TeraCopy Pro koja nudi dodatne opcije za održavanje lista fajlova, pamćenje omiljenih foldera i kreiranje izveštaja u html i csv formatu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,