Top50 Glas publike

Uslužni programi – centrala za uslužne programe

Naziv programa Windows System Control Center zvuči kao da je u pitanju zvanični alat koji dolazi uz Microsoft Windows, ali je to zapravo nezavisni program koji je napravljen da olakša instalaciju popularnih uslužnih programa za Windows. Windows System Control Center (WSCC) nudi centralno mesto za instalaciju uslužnih programa iz Windows Sysinternals kolekcije, NirSoft Utilities programa, sistemskih alata koji dolaze uz Windows, kao i nekoliko dodatnih programa.

Centrala za uslužne programe

Windows System Control Center prepoznaje oko 80 Sysinternals alata (mnogi su neizostavni u svakoj kolekciji sistemskih programa), više od 230 programa iz Nirsoft Utilities kolekcije (što uključuje i stare alate koji se više ne održavaju) i manji broj drugih programa, recimo poznati PuTTY emulator terminala i još nekoliko programa istog autora. Svi ovi uslužni programi se mogu slobodno preuzeti sa Interneta i instalirati nezavisno. WSCC “samo” pruža centralno mesto sa koga se ovaj proces može lakše obaviti, što je naročito korisno ako treba brzo instalirati kolekciju standardnih uslužnih alata.

Uz ovoliki broj mogućnosti, snalaženje i izbor programa za instaliranje nije lako. Mana programa WSCC je što ne nudi opcije za pretraživanje i prikaz više informacija o dostupnim programima. Ali zato je proces posle toga potpuno automatizovan. Iz dugačkog spiska programa, potrebno je označiti one koji vas zanimaju, posle čega će Windows System Control Center sam preuzeti sve potrebne instalacione pakete sa sajta proizvođača softvera i startovati pritajenu instalaciju, bez potrebe za daljom intervencijom korisnika.

Glavna prednost korišćenja WSCC nije toliko u tome što nudi centralno mesto za instalaciju podržanih programa, već što ima opciju za automatsko instaliranje novih verzija uslužnih programa. Updates opcija će prikazati listu sa podacima o svim instaliranim uslužnim programima i njihovim verzijama, a sa Interneta će prikupiti podatke o tome koja je poslednja objavljena verzija svakog programa. Ovde se može jednostavno izabrati koje programe želite da ažurirate, a WSCC će zatim automatski preneti i instalirati sve potrebne nove verzije programa i ažurirati sistem.

Windows System Control Center je besplatan program, ali za korišćenje u komercijalnim uslovima treba kupiti licencu. Program je dostupan u vidu standardne Windows instalacije, ali i kao portabl verzija koja se može direktno startovati, recimo sa USB diska. Matični sajt projekta je www.kls-soft.com/wscc/.

(Objavljeno u PC#256)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,