Vertiv - Scale With Confidence

Uslužni programi – priprema za štampu

Scribus je besplatni softverski paket za stono izdavaštvo. Ovaj program nudi opcije za prelom sadržaja i pripremu za štampu koje su uporedivi s profesionalnim DTP programima. Autori programa nude razne primere iz realnog sveta gde je Scribus uspešno iskorišćen za pripremu štampanih magazina, brošura, kompletnih knjiga, uputstava za korisnike, pa čak i kreiranje ambalaže za proizvode široke potrošnje.

Priprema za štampu

Ovaj program nije tekst procesor i ne predstavlja alternativu programima za obradu teksta kao što je Microsoft Word, već se može porediti sa specijalizovanim programima za stono izdavaštvo kao što su Adobe InDesign i Microsoft Publisher. Izgleda da je Adobe softver bio inspiracija autorima programa, pošto je način korišćenja glavnih opcija uz okvire i slojeve veoma sličan kao rad s popularnim Adobe alatima, doduše uz elementarnije korisničko okruženje.

Razni tipovi tekstualnih i grafičkih sadržaja ubacuju se u okvire, a na raspolaganju je veći broj alata za crtanje geometrijskih oblika, dodavanje tabela, ubacivanje specijalnih simbola, itd. Program ima ugrađene opcije za jednostavno ubacivanje bar kodova, uz podršku za razne varijante EAN/UPC/GS1 standarde, kao i dvodimenzionalne kodove kao što je QR Code. Scribus omogućava izvršavanje skriptova zasnovanih na programskom jeziku Python, što se može koristiti za automatizaciju operacija ili kreiranje novih grafičkih alata.

Pročitajte i:  Adobe objavio out-of-band patch

Dokumenti se snimaju u sopstvenom Scribus Document formatu zasnovanom na XML-u, uz korišćenje ekstenzije fajlova .sla. Scribus omogućava uvoz postojećih dokumenata, uz podršku za niz standardnih formata iz programa kao što su Adobe InDesign i Illustrator, CorelDRAW, Microsoft Publisher, OpenOffice Draw, QuarkXPress i drugi. Moguće je uvesti dokumente u Adobe PDF formatu, a naravno takođe je moguće kreirati PDF fajlove od Scribus dokumenata.

Scribus se razvija kao projekat otvorenog koda i objavljuje se kao besplatan softver u skladu sa GPU GPL pravilima licenciranja. Matični sajt je www.scribus.net, dok izvorni kod možete pronaći na SourceForge skladištu, na adresi sourceforge.net/projects/scribus/. Scribus je dostupan za više sistemskih platformi, a pored verzije za Microsoft Windows dostupne su instalacije za Apple macOS i razne Unix i Linux distribucije. Instalacija paketa, pored osnovnog programa uključuje i nekoliko dodatnih fontova, a Windows varijanta dostupna je u posebnim instalacijama za 32-bitno i 64-bitno okruženje.

(Objavljeno u PC#256)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,