Top50 Glas publike

Uslužni programi – priprema za štampu

Scribus je besplatni softverski paket za stono izdavaštvo. Ovaj program nudi opcije za prelom sadržaja i pripremu za štampu koje su uporedivi s profesionalnim DTP programima. Autori programa nude razne primere iz realnog sveta gde je Scribus uspešno iskorišćen za pripremu štampanih magazina, brošura, kompletnih knjiga, uputstava za korisnike, pa čak i kreiranje ambalaže za proizvode široke potrošnje.

Priprema za štampu

Ovaj program nije tekst procesor i ne predstavlja alternativu programima za obradu teksta kao što je Microsoft Word, već se može porediti sa specijalizovanim programima za stono izdavaštvo kao što su Adobe InDesign i Microsoft Publisher. Izgleda da je Adobe softver bio inspiracija autorima programa, pošto je način korišćenja glavnih opcija uz okvire i slojeve veoma sličan kao rad s popularnim Adobe alatima, doduše uz elementarnije korisničko okruženje.

Razni tipovi tekstualnih i grafičkih sadržaja ubacuju se u okvire, a na raspolaganju je veći broj alata za crtanje geometrijskih oblika, dodavanje tabela, ubacivanje specijalnih simbola, itd. Program ima ugrađene opcije za jednostavno ubacivanje bar kodova, uz podršku za razne varijante EAN/UPC/GS1 standarde, kao i dvodimenzionalne kodove kao što je QR Code. Scribus omogućava izvršavanje skriptova zasnovanih na programskom jeziku Python, što se može koristiti za automatizaciju operacija ili kreiranje novih grafičkih alata.

Dokumenti se snimaju u sopstvenom Scribus Document formatu zasnovanom na XML-u, uz korišćenje ekstenzije fajlova .sla. Scribus omogućava uvoz postojećih dokumenata, uz podršku za niz standardnih formata iz programa kao što su Adobe InDesign i Illustrator, CorelDRAW, Microsoft Publisher, OpenOffice Draw, QuarkXPress i drugi. Moguće je uvesti dokumente u Adobe PDF formatu, a naravno takođe je moguće kreirati PDF fajlove od Scribus dokumenata.

Scribus se razvija kao projekat otvorenog koda i objavljuje se kao besplatan softver u skladu sa GPU GPL pravilima licenciranja. Matični sajt je www.scribus.net, dok izvorni kod možete pronaći na SourceForge skladištu, na adresi sourceforge.net/projects/scribus/. Scribus je dostupan za više sistemskih platformi, a pored verzije za Microsoft Windows dostupne su instalacije za Apple macOS i razne Unix i Linux distribucije. Instalacija paketa, pored osnovnog programa uključuje i nekoliko dodatnih fontova, a Windows varijanta dostupna je u posebnim instalacijama za 32-bitno i 64-bitno okruženje.

(Objavljeno u PC#256)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,