Top50 Glas publike

Uspešno presađeno genetski modifikovano svinjsko srce

Kao deo istraživanja, uspešno je transplatirano modifikovano svinjsko srce u pacijenta kojem su se borili za život. Ispostavilo se da genetski modifikovan životinjski organ može normalno da funkcioniše unutar ljudskog organizma.

PCPress.rs Image

Doktori sa Univerziteta Merilend, uspešno su presadili srce svinje u 57-godišnjeg pacijenta. Nekoliko dana nakon operacije, pacijent se oseća dobro. Operacija je deo eksperimentalne procedure, koja je odobrena od strane Uprave za hranu i lekove iz saosećajnih razloga. Pacijent nije imao pravo na tradicionalnu transplataciju srca, pa je opcija presađivanja organa životinje bila jedina nada za njegovo preživljavanje.

Editovanje gena kao novi metod

Napori da se životinjski organi uspešno presade u ljude traju godinama. 1984. godine, načinjen je pokušaj presađivanja srca babuna u telo deteta rođenog sa ozbiljnom srčanom anomalijom. Operacija, međutim, nije uspela. Ono što slučaj sa srcem svinje čini različitim u odnosu na pređašnje pokušaje, jeste metoda genetske modifikacije, koja je uklonila 4 gena koja enkodiraju molekul koji uzrokuje da telo prepozna organ kao strano telo i odbaci ga. Osim toga, metoda uključuje unos 6 drugih gena, čije bi prisustvo trebalo da imuni sistem učini tolerantnijim na strano tkivo. Pravi ishod operacije tek se očekuje, ali ako pacijent bude uspeo da preživi sa svinjskim srcem, metoda može da postane odobrena i široko primenjiva.

Pročitajte i:  Heliant: Kako od podataka do informacija u zdravstvu

Izvor: engadget

 

 

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,