BIZIT 2022

Usporava se rast online oglašavanja u 2021. godini

Očekuje se da će globalna potrošnja na oglašavanje porasti za 4,6% u 2019, što je nešto slabije u odnosu na prethodne procene, a očekuje se i da će rast internet oglašavanju u 2021. godini usporiti prema jednocifrenom broju po prvi put od pucanja dotcom balona 2001, prognoziraju u kompaniji Zenith.

PCPress.rs Image

Ova kompanija koja je u vlasništvu francuske advertajzing grupe Publicis u izveštaju objavljenom u ponedeljak, 8. jula, navodi kako će internet oglašavanje predstavljati 52% globalnih troškova oglašavanja u 2021. godini, što bi bio prvi put da premašuje granicu od 50%.

Izveštaj se vremenski podudara s vremenima kad kompanije za oglašavanje, uključujući tržišnog lidera WPP, beleže preusmeravanje klijenata na korišćenje internet platformi kao što su Google i Facebook kako bi došle do potrošača.

Za velike advertajzing grupe ponekad se smatralo da kaskaju u smislu digitalne strategije. Kompanija bivšeg šefa WPP-a Martin Sorrell-a S4 Capital kupila je u decembru advertajzing kompaniju MightyHive iz San Francisca, sa strategijom da uđe među malobrojne igrače u svetu digitalnih medija i oglašavanja, podseća Reuters.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Z Fold 4 - Sve bolji i bolji!

PCPress.rs Image

Trenutno, prema podacima Zenith-a, 47% ukupnog globalnog troška oglašavanja otpada na internet oglašavanje, nasuprot 44% prošle godine, ali se očekuje da će stopa rasta usporiti budući da tržište internet oglašavanja sazreva.

„2021. će biti prva godina jednocifrenog rasta troškova internet oglašavanja od pucanja dotcom balona 2001. godine“, rekao je Jonathan Barnard, šef sektora za projekcije u Zenith-u.

Međutim, dok veliki brendovi i dalje poprilično zavise od tradicionalnih medija, lokalna i mala preduzeća troše svoje budžete u celini na platforme kao što su Google i Facebook. Nasuprot tome, veliki oglašivači značajno manje od polovine svojih budžeta troše na online oglašavanje.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će ukupna globalna izdvajanja na oglašavanje porasti za 28 milijardi dolara u 2019, procenili su u Zenith-u, dodajući kako će za oko polovinu tog rasta biti zaslužan SAD, čemu će doprineti brzi rast internet oglašavanja. Po doprinosu tom rastu na drugom mestu je Kina, a slede Britanija i Indija, objavila je kompanija Zenith.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,