Usporila isporuka gedžeta i pametnih uređaja

Počelo je i o tome da se priča. Fabrike koje su bile zatvorene, ili su još uvek, zbog širenja Korona virusa u Kini, kasne sa isporukom delova. Kada je u pitanju potrošačka elektronika, moglo bi doći da kašnjenja isporuka samih uređaja, pa će verovatno doći do nestašice pojedinih proizvoda.

usporila isporika gedžeta

Odlaganje od 4 do 6 nedelja

Po istraživanju IPC-a, do sada je oko 65% proizvođača elektronike izjavilo da će širenje Korona virusa rezultirati kašnjenjem isporuka. Kako za sada stvari stoje, kašnjenje će trajati između 4 i 6 nedelja. IPC je uradio istraživanje u dogovoru sa oko 150 najvećih proizvođača elektronike, u koje su uključeni proizvođači svih vrsta električnih uređaja, od telefona, kutija, do automobila itd.

Korona virus je takođe uticao da ove nedelje bude pustoš na finansijskim tržištima, jer se investitori plaše da ova situacija ne pređe u globalnu pandemiju. Međutim, odlaganje investiranja i već planiranih akcija može dovesti do izuzetno lošeg prvog kvartala, bar kada su finansije u pitanju.

Većina postavlja pitanje zašto je Korona virus pogodio baš IT industriju u ovoj meri. Odgovor je vrlo jednostavan, i leži u činjenici da cela IT industrija u svetu praktično zavisi od proizvodnje komponenti koja se najvećim delom odvija u Kini. Kada takve fabrike stanu, onda celi lanci proizvodnje, logistike, prodaje moraju da stanu.

Pročitajte i:  Windows 11 već ima ogroman broj instalacija iako nije zvanično pušten u prodaju

Na godišnjem sastanku investitora Apple-a, gde je između ostalog saopšteno da iPad dobija trackpad tastaturu, takođe je pomenuto da će verovatno doći do pada projekcije zarade oko 25% u odnosu na prvenstveno zamišljene ciljeve. Microsoft je saopštio slične vesti kao i Apple, da će njihove projekcije pasti dosta, jer trenutno nisu u mogućnosti da dostavljaju kupcima svoje Microsoft Surface prenosne računare. Ostaje da se vidi kako će i na koji način ova situacija biti rešena, i koliko će vremena biti potrebno da se sve vrati u normalu.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,