Plazma

Utisci: Samsung Galaxy Z Flip – Savij me nežno

Samsung Z Flip je telefon na preklapanje. Svi koji su, kao i ja, na par koraka od penzije, sigurno se sećaju ranih „revolucionarnih” modela na preklapanje čiji je uzor „Star Trek communicator”. Z Flip pokazuje koliko smo daleko odmakli od doskorašnje budućnosti. Već na prvi pogled – mnogo…

PCPress.rs Image

Već smo navikli na telefone u obliku „ploče” koja postaje sve veća kako rastu naši prohtevi da imamo sve veću sliku nadohvat ruke. Ma koliko je taj form-factor zapravo nepraktičan, većina korisnika se potpuno navikla na njega. Svaka veća promena forme uređaja s kojim su se skoro svi potpuno srodili, neminovno izaziva polarizaciju korisnika na dve grupe. Jedna grupa će samo odmahnuti glavom uz komentar: „No way, Hose”, dok će druga oduševljeno prihvatiti inovaciju, ili zbog pomenute nostalgije, ili zbog toga što su kao rani usvajači novih tehnologija uvek otvoreni za novosti. Sredina ili ravnodušnost, uglavnom, ne postoje.

Moj hendikep je što spadam u obe grupe onih koji bi srdačno pozdravili Samsung Z Flip. Upadljiva je moja „glad” za novim, ali i blaga crta nostalgije, od koje su već na najavu dužeg testa ovog telefona počele da mi rastu i polako se zašiljuju uši u Mr. Spock stilu. Sumnjam da je to ipak samo lični utisak, pošto okolina nije primetila ništa čudno na meni – ili bar ništa čudnije nego obično.

Flipnut…

Sve veći ekrani zapravo neprestano otežavaju korišćenje, ali proizvođači stalno treniraju naše sposobnosti rukovanja a, ako niste primetili, rukovanje s dve ruke je postalo prevashodni način korišćenja telefona jer mnogo više vremena provodite pregledajući Internet i kucajući poruke ili komentare nego što ga koristite za telefoniranje. S druge strane, sve veći telefoni imaju i sve više problema s nošenjem u džepu (ili torbi), pogotovo ako ne spadate u one koji ga stalno drže „pred nosem”.

Prvi susret ipak protiče s dozom opreza. Najpre telefon otvarate pažljivo, koristeći obe ruke. Stalno vam se po glavi mota pretpostavka da bi preklopni telefon mogao pa pukne po šavu. Tako nešto se sigurno neće desiti, barem nije za tri meseca korišćenja koliko nam je dat na raspolaganje. Kako vreme odmiče, postajete sve opušteniji i počinjete da ga otvarate jednom rukom, pa polako prelazite i na one čuvene pokrete „iz zgloba” kojim otvarate Z Flip bez straha da se nešto može desiti. Vredi napomenuti i da sam kao korisnik prilično grub jer polazim od premise da tehnika mora da služi narodu, a ne obrnuto – da čovek postane rob tehnike.

Pročitajte i:  Samsung objavljuje novu liniju veoma izdržljivih SSD diskova

PCPress.rs Image

Odmah da naglasimo – Samsung Z Flip i ne morate da sklapate. Može i stalno da bude otvoren, ali to nije prava svrha telefona na preklapanje. Činjenica je da preklopljen zauzima mnogo manje prostora u džepu. Kad je rasklopljen, postaje uobičajeni Android telefon, pozamašnog ekrana od 6,7“ i zavidne snage koju donosi Snapdragon 855+ čip, 8 GB RAM-a i 256 GB storidža.

Da li je vidljiva linija preklapanja? Donekle jeste, ako ga posmatrate pod nekim uglom, ali smartfon je lični uređaj i obično ga posmatrate direktno, a u tim uslovima se linija preklopa zaista ne primećuje ili, u najmanju ruku, ne smeta pri korišćenju. Tome doprinosi i vrlo lep i kvalitetan AMOLED ekran iza savitljivog stakla upakovanog u specijalni polimer koji omogućava savijanje i štiti ga od oštećenja. Kako je to moguće, verovatno zna samo Samsung, jer se ne otkrivaju baš svi detalji, ali činjenica je da za tri meseca nije bilo nikakvih vidljivih, čak ni najsitnijih oštećenja iako (napominjem) spadam u „grublje igrače”.

Malo drugačija priča je što ta kompaktnija, zatvorena, ali pomalo klizava forma povremeno pokazuje tendenciju da vam sklizne iz ruke, pa i s neke glatke površine na koju ste odložili telefon. Ni takvi incidenti, a bilo ih je tokom tromesečnog korišćenja, nisu naudili telefonu. Jednostavno, on ne može da „padne na ekran”, a spoljašnjost je vrlo otporna na udarce i ogrebotine. Što i nije čudno za Samsung

Pročitajte i:  Stellantis i Samung grade fabriku baterija u Indijani

…ili ne

Preklopna forma ipak donosi neke prednosti koje na prvi pogled ne možete da uočite. Na primer, telefon je idealan za video-konferencije, gledanje videa ili pregledanje fotografija. Samsung Z Flip, naime, možete da postavite u bilo koji položaj, od potpuno zatvorenog do potpuno otvorenog, pa je L-forma pogodna za sve navedene primene.

PCPress.rs Image

Telefon u video-konferencijama ne zahteva nikakav držač ili tripod, a zahvaljujući toj fleksibilnosti moguće je pažljivo kadriranje i dok stoji na stolu bez pomagala. U Samsung galeriji je sve podešeno tako da u L-formi možete vrlo komotno da razgledate slike dok je korisnički interfejs na položenom delu telefona. Gotovo sve aplikacije za pregledanje video-sadržaja se prikazuju gotovo savršeno, bez nekog naročitog prilagođavanja.

Ako ste ljubitelj selfija, tek tu ćete se obradovati. U sklopljenom obliku Samsung Z Flip će selfije slikati prednjom (mnogo moćnijom) kamerom uz kontrolu na pomoćnom displeju. Iako je ovaj displej relativno mali (1,1“; 112 × 300 piksela), sasvim je dovoljan za kontrolu snimanja selfija, a velika rezolucija snimanja će vam doneti velike dodatne mogućnosti za manipulaciju, filtere…

Situacija je još lepša ako na ovaj način snimate selfi-video. Prednja kamera, pored 4K@30 fps, 1080p@60 fps visokih rezolucija, nudi i veoma dobar slo-mo režim od 720p@960 fps. Da sam lepši i da nisam potpuno odustao od samopromocije na društvenim mrežama, pokazao bih vam kako to moćno može da se iskoristi. Ovako, ostavljam vama da eksperimentišete, čim kupite Z Flip.

Za gejmere, ali i za developere…

Snapdragon 855+, mnogo RAM-a i storidža šalju snažnu preporuku ljubiteljima gejminga. Možda je ispred njega par hard-core gaming modela, ali ćete sigurno imati najmanju i najkompaktniju gaming konzolu – svih vremena (bar za sada).

PCPress.rs Image

Za nas koji se ne igramo, Samsung Z Flip nudi kompletan set podrške za korišćenje Microsoft-ove aplikacije Your phone koja uključuje kompletno preuzimanje telefona na računaru uz real-time prikaz ekrana, pri čemu se displej na samom telefonu zatamni. Na raspolaganju su i nove opcije ove kolaboracije iz Insider programa, kao što je izvršavanje aplikacija iz telefona na računaru. Ova saradnja, uz korišćenje Microsoft Launcher-a i kompletan Office 365 na telefonu, pruža mnogo prednosti kad je produktivnost u pitanju.

Pročitajte i:  Kako odabrati pametni telefon za sebe: Pet funkcija na koje treba obratiti pažnju

Ako za nešto Samsung zaslužuje sve pohvale, onda je to saradnja s Microsoft-om po pitanju uvezanosti telefona i Windows 10 računara. Praktično možete da odložite telefon bilo gde kod kuće (ili u kancelariji), a da vam na raspolaganju ostanu sve mogućnosti njegovog korišćenja – kao da vam je u ruci.

PCPress.rs Image

Uslovne zamerke

Najpre možete da se bunite zbog suviše malog spoljnog (informativnog) ekrana. Iako prikazuje dosta informacija, tekst notifikacija je suviše sitan i prebrzo prelazi preko ekrana. Naravno, možete odmah da otvorite telefon i pročitate sve na velikom, lepom ekranu.

Neke će više uzbuditi nedostatak slota za memorijsku karticu, ali 256 GB storidža je sasvim dovoljno, pogotovo ako se sve više orijentišete na cloud. Ako ne spadate u tu grupu korisnika, pravo je vreme da se upitate zašto bežite od cloud-a i zašto još uvek niste počeli da se navikavate na cloud ili barem na neki hibridni model čuvanja podataka. Najzad, Samsung Z Flip nema ni 3,5-mm ulaz za slušalice i mikrofon, ali ko još ima vrhunski telefon i koristi žičane slušalice ili headset?

PCPress.rs Image

Kao što smo naglasili, ove „zamerke” stoje samo ako imate neke stare navike od kojih ne želite da odustanete. Po svemu ostalom, Samsung Z Flip je telefon vrlo (vrlo) moderne koncepcije s odmerenim dodatkom retro ukusa. Samsung je dovoljno hrabar da se upusti u ovakve inovacije, a vama jedino ostaje da se pomirite s nešto višom cenom, ako je Z Flip vaš izbor. A onda, Live long and prosper, sve do sledećeg Samsung-ovog savitljivog modela…

Korisna adresa: Samsung.rs

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , ,