Uz pomoć Hubble teleskopa otkrivena crna rupa na neočekivanom mestu

Kao da crne rupe već nisu dovoljno misteriozne, astronomi su nedavno uz pomoć NASA-inog Hubble Space teleskopa otkrili tanki disk materijala koji kruži oko masivne crne rupe u srcu galaksije NGC 3147, koja se nalazi 130 miliona svetlosnih godina udaljena od našeg Solarnog sistema.

PCPress.rs Image

Problem je u tome što disk, prema postojećim astronomskim teorijama, ne bi trebalo da se nalazi na mestu na kojem je primećen, a materijal koji se nalazi toliko blizu neke crne rupe pruža mogućnost za testiranje Ajnštajnovih teorija relativiteta. Naime, radi se o tome da je materijal toliko blizu crne rupe da njena gravitaciona sila utiče i na to kako izgledaju svetlosni fotoni, pa naučnici ne mogu da protumače podatke ukoliko u njihovo dešifrovanje ne uključe i teorije relativiteta. Crne rupe određenih tipova, koje se nalaze u galaksijama poput NGC 3147, prilično su „neuhranjene“, budući da nema dovoljno materijala koji bi privukla njihova gravitaciona sila, pa diskovi koje retki materijali formiraju ne izgledaju kao oni koji se nalaze u blizini jačih crnih rupa.

Pročitajte i:  Poravnanje optičke komponente laserske antene 

PCPress.rs Image

Zahvaljujući Hubble teleskopu utvrđeno je da se materijal oko crne rupe kreće brzinom koja iznosi 10% od brzine svetlosti, a da je masa crne rupe otprilike jednaka masi koju bi imalo 250 miliona zvezda koje su jednake našem Suncu. Bez NASA-inog teleskopa posmatranje ove pojave ne bi bilo moguće, budući da se radi o regionu koji skoro da ne emituje svetlost, te je savremena tehnologija dragocena u demistifikovanju kosmičkih pojava kao što su crne rupe.

Izvor: NASA

Facebook komentari: