ePlaneta

Švajcarska stranka protiv Powerpoint-a

PCPress.rs ImageMnogima se ne dopada PowerPoint, Microsoft-ova aplikacija za pravljenje poslovnih prezentacija, ali malobrojni su oni koji prave političko pitanje od toga. Ali švajcarska Anti-PowerPoint Party (APPP) želi upravo to da uradi ‒ kao i da pritom nešto  zaradi. Ako je verovati APPP-u, upotreba softvera za prezentacije košta švajcarsku ekonomiju dve milijarde i sto hiljada švajcarskih franaka (milijardu i sedamsto hiljada evra) godišnje, dok širom Evrope korišćenje PowerPoint-a stvara ekonomski gubitak od sto deset milijardi evra. APPP svoje proračune zasniva na broju zaposlenih koji svake nedelje pohađa prezentacije i pretpostavci da osamdeset odsto njih ne vidi svrhu toga.

Švajcarski demokratski sistem poznat je po tome što građani mogu tražiti državni referendum na bilo koju temu ako sakupe sto hiljada potpisa. APPP traži državni referendum da se zabrani upotreba Powerpoint-a i sličnog softvera u prezentacijama širom zemlje.

Partija je pored toga napravila veb sajt na tri švajcarska zvanična jezika: nemačkom, francuskom i italijanskom, a neki delovi su dostupni na hrvatskom, engleskom, ruskom i španskom. Budući da želi da upozna ceo svet  sa svojom peticijom, partija traži dobrovoljce koji će prevesti sajt i na druge jezike.

Pročitajte i:  Google povećao emisiju štetnih gasova za 48%

Microsoft još nije ništa rekao o kampanji švajcarske partije.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,