BIZIT 2022

Vanzemaljski radio amateri na UHF talasima

Bizarni radio-signali najverovatnije dolaze od male, crvene zvezde koja je od Zemlje udaljena 11 svetlosnih godina, a astronomi nisu potpuno sigurni šta ih uzrokuje.

PCPress.rs Image

Signali su prvi put primećeni u maju u Arecibo opservatoriji u Puerto Riku. Astronomi su posmatrali takozvane crvene patuljke – male, ohlađene zvezde koje su obično upola manje od Sunca – kada su pokupili neobične radio-talase koji su dolazili iz dela kosmosa gde se nalazi zvezda Ross 128. Pulsirajući signali izgleda dolaze iz dubokog svemira, najverovatnije od pomenutog crvenog patuljka. Šabloni talasa se ne poklapaju sa bilo čim što bi, prema dosadašnjim istraživanjima, moglo da dolazi sa zvezde, pa utoliko više zbunjuje poreklo signala.

Moguće je da su signale izazvale solarne oluje na Ross-u 128, jer se radi o vrlo aktivnoj zvezdi, ali su signali takve prirode obično nižih frekvencija.

Signali bi mogli da potiču i od lokalnih talasa, pa naučnici još uvek ne isključuju Zemlju kao izvor, ali kažu da bi talase takvog porekla odmah prepoznali. Mogli bi da dolaze i od nekog od satelita koji orbitiraju oko Zemlje, ali se dosada nije dogodilo da sateliti emituju takve signale.

Pročitajte i:  Spektakularna fotografija iz Webb teleskopa

Na osnovu strukture signala ipak je najverovatnije da dolaze iz dubokog svemira, budući da svaki radio-talas ima svoju frekvenciju, a komunikacioni signali sa Zemlje su obično podešeni na samo jednu. Da biste slušali program svoje omiljene radio stanice potrebno je da prijemnik podesite na jednu frekvenciju, a talasi koji možda dolaze sa zvezde Ross 128 sadrže više različitih frekvencija koji do Zemlje dolaze u različito vreme, a to je znak da su talasi dugo putovali kroz kosmos.

Izvor: theverge.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,