ePlaneta

Vaša bezbednost je uvek na sigurnom uz Samsung Galaxy kontrolnu tablu za privatnost i bezbednost

Iako se tehnologija neprestano menja, vaše pravo na privatnost ostaje isto. Novi tehnološki napreci donose nove načine obrade podataka. U kompaniji Samsung misle da bi trebalo da imate potpunu sliku kada su u pitanju vaši lični podaci. Zato se fokusiraju na to da pružaju rešenja koja vam omogućavaju potpunu kontrolu i moć u pogledu načina na koji se vaši podaci koriste.

PCPress.rs Image

Kontrolna tabla bezbednosti i privatnosti (Security & Privacy Dashboard):

Ovo je kamen temeljac Samsung kontrolne table bezbednosti i privatnosti. Kontrolna tabla vam omogućava potpunu kontrolu nad podacima, uključujući to ko ih vidi i kako se koriste. U jednom jednostavnom interfejsu koji se lako koristi možete da pregledate, kreirate i ažurirate dozvole za aplikacije, kontrole i funkcije deljenja podataka, što vam mogućava da na efikasan način imate kontrolu nad svojim podacima i da prilagodite svoje iskustvo prema sopstvenom nahođenju.

Kontrolna tabla vam takođe omogućava da vidite sve podatke koji mogu da budu potencijalno ugroženi, intuitivno vam pokazujući bezbednosni status sigurnosnih stavki.

Pročitajte i:  Samsung planira da u 2026. godini pređe na 1.4 nm proces proizvodnje čipova

Podešavanja > Bezbednost i privatnost (Settings > Security and privacy)

Odatle možete brzo i lako pritiskom na dugme promeniti podešavanja da biste upravljali potencijalnim opasnostima. Stavke su poređane po prioritetu funkcija koje bi mogle imati najznačajniji uticaj na vašu bezbednost na mreži – kao što su zaključavanje ekrana, bezbednost naloga, rešavanje situacije izgubljenog uređaja putem funkcije Find My Mobile, bezbednost aplikacija i ažuriranja. Te stavke su odmah dostupne na vrhu, sa intuitivnim crvenim, žutim ili zelenim upozorenjima koja pokazuju bilo kakve probleme i pružaju jasne pokazatelje eventualnih bezbednosnih problema.

Aplikacije mogu da nastave da prate podatke mesecima, čak i kada se ne koriste – ali Galaxy uređaji proaktivno uklanjaju dozvole iz aplikacija koje neko vreme nisu korišćene, a koje se zatim mogu vratiti ako odaberete tu opciju na kontrolnoj tabli.

Kontrolna tabla vam omogućava da vidite sve podatke koji mogu da budu potencijalno ugroženi, intui­tivno vam pokazujući bezbednosni status sigurnosnih stavki

To možete da učinite putem opcija za upravljanje i korišćenje dozvola Permission Manager i Permission Usage. Permission Manager lako vam pokazuje koje aplikacije mogu pristupiti vašim podacima – bilo da je to vaša lokacija, kamera ili mikrofon i u kom kontekstu (na primer, ako je to samo kada koristite aplikaciju). Permission Usage pruža vam jednostavan način da vidite svoje nedavno korišćene dozvole – konkretno, koje aplikacije su koristile određenu dozvolu u poslednja 24 sata ili sedam dana.

Pročitajte i:  Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Pristup kontrolnoj tabli bezbednosti i privatnosti izuzetno je jednostavan. Samo idite na podešavanja i bezbednost i privatnost, gde možete pregledati i prilagoditi dozvole kako vama odgovara.

Takođe možete da se igrate sa funkcijama za dodatno poboljšanje privatnosti uređaja, kao što je prekidač za pristup klipbordu (Clipboard Access). Uključivanje ove postavke – odlaskom na Podešavanja, zatim Privatnost i traženjem prekidača „Upozorenje kada se pristupi klipbordu“ (“Alert when clipboard accessed”) znači da ćete svaki put kada aplikacija zalepi nešto iz klipborda, dobiti obaveštenje. Nema više skrivenih aktivnosti.

Pronađi moj mobilni (Find my Mobile / Samsung Find):

Neke stvari se u životu ne mogu izbeći – u nekom trenutku svi izgubimo svoj telefon. Ali sa Find My Mobile i Samsung Find više ne morate da brinete da li će lični podaci vašeg uređaja doći u pogrešne ruke.

Podešavanja > Bezbednost i privatnost > Zaštita izgubljenog uređaja (Settings > Security and privacy > Lost device protection)

Uz Galaxy, možete da zadržite potpunu kontrolu nad svojim uređajem – čak i kada fizički nije kod vas.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *