Vazdušna zavesa za radnu površinu blokira zarazne aerosole

Istraživači sa Univerziteta Nagoja u Japanu razvili su sistem vazdušne zavese za radnu površinu koja sprečava da aerosoli, kao što su čestice COVID-19 u vazduhu, prođu kroz njega.

PCPress.rs Image

Tehnologija unapređuje neka postojeća rešenja vazdušnih zavesa koja mogu da stvore turbulentan protok, što rezultira bekstvom i širenjem aerosola. Stoni uređaj sadrži namenski usisni otvor koji uvlači vazduh i aerosole u ​​njega, pomažući da se smanji disperzija vazduha. Istraživači se takođe nadaju da će ugraditi UV sanitarni sistem koji će uništiti čestice u recikliranom vazduhu. Predviđaju i da bi uređaj mogao da bude koristan za prijemne prostore i druga mesta u zdravstvenim ustanovama gde je socijalno distanciranje nemoguće.

Pandemija kao bauk

Pandemija je bacila naš prethodni bezbrižni način života u stranu, uz pretnju od novih virusnih varijanti ili budućih pandemija koje su inspirisale da ponovo razmislimo o tome kako možemo da smanjimo prenos virusa. Ovo je posebno važno u zdravstvenim ustanovama punim ugroženih pacijenata i osnovnog zdravstvenog osoblja koje se ne može lako zameniti ako se razbole u ​​velikom broju.

Pročitajte i:  Implantirani magneti za kontrolu proteze

Jedna opcija za smanjenje prenosa je vazdušna zavesa, gde se protok vazduha pametno kontroliše pomoću opreme za ventilaciju kako bi se stvorila nevidljiva barijera za čestice i kapljice u vazduhu. Takva tehnologija se trenutno koristi u nekim bolnicama kako bi se sprečilo da zagađivači i zagađenje vazduha uđu u hitnu pomoć sa ulaza u ambulantu. Predmeti i ljudi mogu lako da prođu kroz barijeru, ali to pomaže da se jedno područje izoluje od drugog.

Međutim, ove vazdušne barijere ponekad mogu patiti od turbulentnog strujanja, što može smanjiti njihovu efikasnost. Ova najnovija tehnologija ima za cilj da poboljša druge tehnologije vazdušnih zavesa, i predstavlja mali dizajn radne površine, namenjen za upotrebu u recepcijama ili kada zdravstveno osoblje komunicira jedan na jedan sa pacijentima tokom dužeg perioda.

Da bi se poboljšala vazdušna barijera, desktop jedinica ima otvor za pražnjenje na vrhu i usisni otvor ispod, što dovodi do smanjenog poremećaja vazduha unutar zavese. Vazduh se reciklira, a može se ugraditi HEPA filter za filtriranje čestica. Istraživači takođe planiraju da instaliraju UV svetlo kako bi dodatno dekontaminirali reciklirani vazduh. Do sada su istraživači testirali uređaj koristeći lutku povezanu sa vazdušnom pumpom koja “diše” čestice i kameru velike brzine za praćenje ponašanja čestica. Otkrili su da je tehnologija veoma efikasna u smanjenju kretanja čestica kroz zavesu.

Pročitajte i:  Ferrobot za brzo testiranje na viruse

Izvor: medgaget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,