Vein on a Chip uključuje fleksibilne ventile

Istraživači sa Univerziteta u Birmingemu u UK su razvili mikrofluidni uređaj koji oponaša ljudsku venu, uključujući anatomske karakteristike kao što su ventili, i fiziološke karakteristike kao što su pulsirajući protok krvi.

PCPress.rs Image

 

Uređaj je napredniji od prethodnih modela, jer se ventili mogu otvarati i zatvarati

Uređaj ima za cilj da olakša proučavanje procesa kao što je zgrušavanje krvi, što bi moglo pomoći naučnicima u razvoju novih tretmana za stanja kao što je duboka venska tromboza. Ventili se mogu otvarati i zatvarati tokom protoka, oponašajući stvarni proces, a centralni kanal uređaja je obložen endotelnim ćelijama. Naučnici se nadaju da će ova tehnologija pružiti mnogo uvida bez potrebe za korišćenjem životinjskih modela. 

Duboka venska tromboza uključuje razvoj krvnih ugrušaka, najčešće u krvnim sudovima nogu. Ti ugrušci se mogu odvojiti i putovati po telu, što može izazvati ozbiljne probleme ako se zadrže na drugim područjima, kao što su pluća ili mozak. Razumevanje faktora koji su uključeni u razvoj ugrušaka pomoći će kliničarima u razvoju novih tretmana ili preventivnih strategija za ovaj uslov.

Međutim, trenutno se većina istraživanja tromboze i drugih kardiovaskularnih bolesti odvija uz upotrebu životinjskih modela. Iako ovi modeli mogu pružiti mnogo informacija, oni ne rekapituliraju uvek dobro ljudsko stanje. Takođe, uključuju etičke probleme i skupi su i vremenski zahtevni za sprovođenje.

Istraživači su razvili alternativu životinjskim modelima, koja se često sastoji od mikrofluidnih sistema. “Principi 3R – zamena, smanjenje i usavršavanje korišćenja životinja u istraživanjima – ugrađeni su u nacionalnu i međunarodnu zakonsku regulativu o upotrebi životinja u naučnim postupcima”, rekao je Alexander Brill, jedan od tvoraca novog uređaja. “Ali uvek postoji više toga što se može uraditi. Inovacije poput novog uređaja stvorenog za upotrebu u istraživanjima tromboze su korak u dobrom pravcu.”

Uređaj sadrži centralni mikrofluidni kanal obložen endotelnim ćelijama. Nutritivna tečnost se koristi kao krv i pumpa se kroz uređaj u uzastopnim pulsevima, baš kao u našoj cirkulaciji. Istraživači su napravili fleksibilne ventile unutar kanala koji se otvaraju i zatvaraju sa pulsirajućim protokom i pomažu u održavanju kretanja krvi samo u jednom pravcu, baš kao u našim vaskularnim ventilima.

“Uređaj je napredniji od prethodnih modela, jer se ventili mogu otvarati i zatvarati, oponašajući mehanizam viđen u pravoj veni. Takođe sadrži jedan sloj ćelija, nazvan endotelne ćelije, koji pokriva unutrašnjost posude”, rekao je Brill. “Ova dva napretka čine ovu venu na čipu realističnom alternativom korišćenju životinjskih modela u istraživanjima koja se fokusiraju na formiranje krvnih ugrušaka. Ona je biološki refleksivna za pravu venu i takođe rekapitulira protok krvi na način koji je sličan životu.”

Izvor: Medgadget

Facebook komentari: