BIZIT 2022

Velibor Simikić – VR, AR, IoT i AI diktiraće tehnološke trendove

Istraživanje PC Press-a – “Šta je obeležilo 2017. godinu i šta možemo da očekujemo od 2018?”

PCPress.rs Image
Velibor Simikić, direktor prodaje, Extreme

Koji je novi uređaj, aplikacija ili servis pobudio vašu pažnju u 2017. godini?

Kao revolucionarnu stvar u 2017. bih izdvojio Face++, kognitivni servis za prepoznavanje lica kineske startap kompanije. Taj servis postoji nekoliko godina, ali je tek ove godine postao toliko pouzdan i precizan da se koristi za finansijske transakcije – prenos novca i „plaćanje licem“, kontrolu pristupa objektima i prostorijama ili za utvrđivanje informacija o određenoj osobi, rekao nam je direktor prodaje Extreme-a, Velibor Simikić.

Koji su događaji bili ključni za razvoj elektronskog poslovanja i IT industrije u Srbiji?

Za Srbiju i unapređenje poslovanja ne samo IT industrije već uopšte, izdvojio bih konkretne korake države na omogućavanju elektronskog poslovanja, kada su računovodstvene isprave u pitanju, što se odnosi i na ukidanje obavezne primene pečata i izdavanje papirne fakture. Osim što će ova mogućnost doprineti razvoju novih softverskih rešenja i servisa, uticaće i na smanjivanje troškova poslovanja, kao i na poboljšanje opšte poslovne klime.

Pročitajte i:  Tehnovizija: Zakon o veštačkoj inteligenciji

Koji ćete uspeh iz 2017. godine pamtiti?

Prošle godine postali smo direktan Microsoft Cloud Solution Provider, što je za nas veliki uspeh, jer smo dobili priliku da našu ekspertizu i proizvode bazirane na cloud platformi zajedno s kompanijom Microsoft direktno ponudimo korisnicima i van Srbije. Što se ličnog uspeha tiče, ove godine, kao i svih prethodnih, to je moja porodica kao nepresušan izvor energije koja mi omogućava inspiraciju i motivaciju. Na to sam posebno ponosan.

Koji će tehnološki trendovi biti značajni u 2018. godini?

VR, AR, IoT i AI su sve tehnološke skraćenice koje će integracijom i kombinovanjem diktirati tehnološke trendove u 2018. godini. Ovu godinu je obeležio SaaS korisnik ekspanzija blockchain tehnologije, a za vreme koje dolazi, rekao bih da je to IaaS korisnik, što je i Microsoft najavio kroz Azure Stack tehnologiju.

(Objaljeno u PC#250)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,