Top50 Glas publike

Velika Britanija istražuje komunikacije putem WhatsAppa

Velika Britanija će ispitati upotrebu WhatsApp-a, privatnih mejlova i drugih aplikacija za razmenu poruka koje koriste ministri i vladini zvaničnici. Naime, nakon istrage otkrivena je „neadekvatna bezbednost podataka“ tokom trajanja pandemije, saopštio je nadzorni organ za zaštitu podataka.

PCPress.rs Image

Bezbednost podataka i sistemski rizici

Kancelarija komesara za informacije (ICO), saopštila je da bi trebalo da ispita “sistemske rizike” u vezi sa korišćenjem privatnih kanala i da obezbedi poboljšanja.

„Razumem vrednost trenutne komunikacije koju aplikacija poput WhatsApp-a može doneti, posebno tokom pandemije gde su zvaničnici bili primorani da donose brze odluke i rade na ispunjavanju različitih zahteva, rekao je John Edwards, britanski komesar za informacije.

„Međutim, cena korišćenja ovih metoda, iako nije protivzakonita, ne sme da rezultira nedostatkom transparentnosti i neadekvatnom bezbednošću podataka“, dodao je Edwards.

Preporuka je usledila nakon jednogodišnje istrage o korišćenju takvih kanala za razmenu poruka od strane vladinih ministara i zvaničnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite (DHSC) tokom pandemije korona virusa.

Prema izveštajima regulatora istraga je otkrila “nedostatak jasnih kontrola” i mogućnost da se važne informacije “izgube ili da se njima nebezbedno rukuje”.

Pročitajte i:  WhatsApp će da omogući razmenu poruka u slučaju nestanka interneta

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,