Velika Britanija počinje sa testiranjem autonomnih kapsula za prevoz putnika

Zainteresovani će u Velikoj Britaniji uskoro moći da isprobaju autonomne kapsule koje će prevoz putnika obavljati potpuno samostalno, bez supervizije ljudskih vozača.

Testiranje će početi u okviru Cribbs Causeway šoping centra u gradu Gloucestershire, a prevoz putnika će se obavljati samo na teritoriji koja pripada tržnom centru. Projekat je poneo ime CAPRI, a osmislila ga je grupa eksperata iz različitih oblasti, i za cilj ima da ovakve kapsule u budućnosti izveze i na javne puteve širom Velike Britanije. Kapsule koriste senzore i radare, uz pomoć kojih detektuju i zaobilaze pešake i druge učesnike u saobraćaju, a tokom testiranja će se, pored funkcionalnosti, voditi računa i o tome kako javnost reaguje na autonomna prevozna sredstva.

Ovo nije prvi put da se ovaj tip vozila testira na teritoriji Velike Britanije, budući da je 2016. godine pokrenut i GATEway projekat. CAPRI ipak predstavlja prvi projekat koji će se u potpunosti odvijati bez mešanja ljudskih vozača, tako da se najviše približava onoj budućnosti u kojoj če se vozila kretati potpuno samostalno.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Spot robot zakoračio u stvarni svet

25. sat

PC Press eCommerce
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.