TrendMicro

Velika Britanija uvodi porez od 2% tehnološkim gigantima?

Vlada Velike Britanije je objavila kontroverzan, i svakako neočekivan predlog za oporezivanje IT giganata današnjice, naročito imajući u vidu njenu političku orijentaciju. Naime, u opticaju je predlog da ta zemlja ubuduće naplaćuje porez u iznosu od 2% tehnološkim kompanijama kao što su Google, Amazon i Facebook. Oporezivali bi se prihodi koje tehnološki giganti ostvaruju na teritoriji same Velike Britanije.

PCPress.rs Image

Konkretno, porez bi važio za sisteme internet pretrage, platforme društvenih mreža i online prodavnice. Kada se na to doda uslov da bi se odnosio na kompanije koje prihoduju barem 500 miliona funti globalno na godišnjem nivou, jasno je da se ovim porezom ciljaju upravo najveći tehnološki giganti. Britanija će uvesti novi porez kako bi se “unapredio sistem koji nije držao korak sa brzim promenama u digitalnim poslovnim modelima”.

“Evidentno je da nije održivo, niti ispravno, da digitalne platforme generišu ogromne količine prihoda na teritoriji Velike Britanije, a da ne plate porez ovde,” rekao je ministar finansija Filip Hamond u svom godišnjem obraćanju, najavljujući ove mere. Podsećamo, Hamond pripada “torijevcima”, odnosno konzervativnoj partiji, i konvencionalno posmatrano trebao bi da bude poslednji koji predlaže oporezivanje tehnoloških giganata. Ipak, izgleda da je nepopularnost vlade konzervativne stranke dovela dotle da ni najzadrtiji zagovornici tzv. slobodnog tržišta ne mogu da ignorišu evidentan disparitet između poreskog opterećenja na tehnološke gigante i na praktično sve ostale firme u današnjoj eri digitalnog poslovanja.

Pročitajte i:  Google naziva odluku indijskog antimonopolskog nadzornog organa za Android „neuspehom“ za potrošače

PCPress.rs Image

Tvrdi se da je ceo porez kreiran tako da najviše pogodi tehnološke gigante, a ne startape i manje kompanije – barem je tako Hamond tvrdio u parlamentu. Takođe, istakao je da vlada smatra da tehnološki giganti imaju poslovne modele koji podrazumevaju značajan udeo vrednosti na osnovu učestvovanja njihovih korisnika, i da je to razlog više za ovakav potez.

Prema trenutnim planovima, porez od 2% bi trebao da stupi na snagu od aprila 2020. godine, i očekuje se da po tom osnovu bude prikupljeno preko 400 miliona funti godišnje. U međuvremenu, preostaje da vidimo kako će tehnološki giganti reagovati na ove vesti. Sigurno je da će imati podršku američkog predsednika Donalda Trampa, koji je već mnogo puta iznosio tvrdnje da ostatak sveta “ne respektuje dovoljno američke firme i američku državu”, te pokrenuo brojne trgovinske sporove, od kojih su neki dostigli razmere carinskih ratova – recimo, sa Kinom.

PCPress.rs Image

Do tada trebaju da uslede i izbori u samoj Britaniji na kojima će konzervativci najverovatnije izgubiti vlast, ali u tom slučaju se samo može očekivati još oštriji nastup države prema pominjanim gigantima, jer su alternativa laburisti Džeremija Korbina sa izrazitim socijalističkim programom. Ministar finansija Hamond je istakao da će, ukoliko se u međuvremenu nađe neko globalno rešenje za oporezivanje ovakvih kompanija, Britanija najverovatnije prihvatiti to rešenje umesto ovog koje sada predlaže. Za sada su Amazon i Facebook odbili da komentarišu, a Google se uopšte nije oglasio.

Pročitajte i:  Google i Apple se suočavaju sa pritužbama protiv konkurencije u Meksiku

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,

One thought on “Velika Britanija uvodi porez od 2% tehnološkim gigantima?

  • 5. November 2018. at 10:45
    Permalink

    Čoveče, a mi ne možemo ovim crkvama u Srbiji porez da uvedemo, bolesna zemlja …

Comments are closed.