N Central domination

Velika IT četvorka

Microsoft je u četvrtak prvi put dostigao vrednost veću od 800 milijardi USD i pridružio se klubu velikih, Apple, Amazon i Alphabet (Google), čija tržišna vrednost prelazi pomenutu brojku. Najvredniji je Apple, sa 931 milijardom USD, za njim sledi Amazon sa 865 milijardi USD i Alphabet sa 826 milijardi USD.

Ako gledamo po procentualnom povećanju vrednosti kompanija u poslednjih godinu dana, rang lista je malo drugačija. Tu je na prvom mestu Amazon čija je vrednost akcija za godinu dana porasla 53.6%, Microsoft je na drugom mestu sa 21.8%, Google je treći sa 14%, dok se Apple nalazi na četvrtom mestu sa povećanjem od 12.9%.

Istorijski gledano, sve ove kompanije imaju sličan, eksponencijalni rast od svog osnivanja. Microsoft ima gotovo. Samo dva puta u svojoj istoriji imao je veće padove na berzi, početkom novog milenijuma i tokom 2009. godine, kada je počela velika ekonomska kriza. Kod Apple-a, takođe postoje dva veća pada u vrednosti akcija, ali su se oni desili tokom 2013. i 2016. godine. Alphabet (odnosno tada Google) imao je samo jedan veći pad, krajem 2008. godine, što je opet bila posledica krize, dok je jedini Amazon tokom svoje istorije poslovao bez većih negativnih oscilacija u vrednosti kompanije.

Pročitajte i:  Apple će navodno ove nedelje predstaviti AirPods Pro 2

Izvor: GadgetNow

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,