BIZIT 2022

Velika kompanija za SMS rutiranje je pet godina bila žrtva hakera

Syniverse, kompanija koja rutira milijarde SMS-ova za operatere iz SAD-a i širom sveta, otkrila je neovlašćene pristupe koji traju duže od pet godina. Neautorizovani pristupi u operativne i IT sisteme otkriveni su u maju ove godine, a traju još od maja 2016. godine. Za to vreme, hakeri su imali dovoljno vremena i mogućnosti da pristupe bazama podataka, a kompromitovani su podaci od oko 235 operatera. 

sms

Pet godina hakovanja

Nije poznato da li su napadači preuzimali poruke ili na neki drugi način ugrozili privatnost korisnika. Kompanija nije pronašla dokaze za to, kao i da nije bilo pokušaja da se te aktivnosti „monetizuju“. Zna se da su na udaru mogle da budu informacije o SMS-ovima i sadržajima tekstualnih poruka korisnika.

Syniverse je u međuvremenu popravila ovaj propust i obavestila je sve svoje korisnike, ali kako su naveli, u ovom trenutku nisu potrebne dodatne akcije. To ukazuje da se procenjuje da šteta nije mogla da bude velika u praktičnom smislu, ali svakako nije prijatno kada se sazna da toliko dugo vremena niko nije primetio da hakeri „vršljalju“ po sistemu. Uostalom, u ovom slučaju, napadači su imali pristup ogromnom broju SMS poruka u veoma dugom vremenskom priodu, dok je kompanija koja ih je isporučivala bila potpuno nesvesna te činjenice.

Pročitajte i:  Hakeri su ukrali podatke iz baze kineske policije

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,