TrendMicro

Velika krađa ličnih podataka na internetu

U SAD-u su podignute optužnice protiv 36 osoba zbog međunarodne mreže za krađu ličnih podataka na internetu. U pitanju su uglavnom podaci o bankarskim karticama, a procenjuje se da je ta međunarodna mreža napravila štetu od oko 530 miliona dolara. Američko Ministarstvo pravosuđa navelo je da je 13 osumnjičenih privedeno u SAD, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, na Kosovu i u Srbiji.

PCPress.rs Image

„Ta krivična gonjenja i privođenja spadaju među najveće ikada u sajber kriminalu”, izjavio je zvaničnik američkog ministarstva Džon Kronan.

Međunarodnu mrežu Infraud osnovao je u oktobru 2010. godine Ukrajinac Svjatoslav Bondarenko (34), koji je delovao pod raznim imenima – Obnon, Rektor ili Helkern. Bondarenko još nije priveden. Ta mreža sa sloganom „In Fraud We Trust” (Verujemo u prevaru) povezivala je potencijalne kupce sa sajtovima prodaje, kako bi mogla da dođe do ličnih bankarskih podataka. Korisnici mreže su mogli da prodaju ili kupuju lične podatke ili hakovane bankarske kartice, kao i štetne softvere.

U međunarodnoj policijskoj akciji „Shadow Web” uhapšen je i jedan muškarac iz Beograda M. K. (33), zbog sumnje da je reklamirao i prodavao sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica i na taj način protivpravno zaradio 50.000 dolara. Sumnja se da je M. K. od 2010. do 2017. godine, bio član kriminalnog foruma na internetu „Infraud”, gde mu je korisničko ime bilo „Goldjungle” i reklamirao prodaju i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica na koja se unose elektronski podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika radi dalje zloupotrebe. 

Pročitajte i:  Musk je aktivirao Starlink u Iranu

Izvor: N1

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,