Top50 Glas publike

Velika zainteresovanost klijenata za tužbe protiv banaka

Nedavno smo pisali o presudi Apelacionog suda u Beogradu po kojoj banka nema pravo da naplaćuje trošak obrade kredita, odnosno proviziju za obradu kredita. Apelacioni sud je potvrdio presudu Trećeg osnovnog suda u Beogradu da je banka stekla korist bez osnova. U presudi se navodi da u ugovoru nije navedeno koji su to stvarni troškovi i zašto se vezuju za iznos kredita. Zbog toga, prema tumačenju suda, klijentu nije poznat mehanizam po kome se dobija iznos tih troškova što je dovodi u neravnopravan položaj.

PCPress.rs Image

Ova presuda dovela je do ogromne zainteresovanosti građana za podnošenje tužbi po ovom osnovu. Naime, sadašnji i bivši dužnici (jer ovo ne zastareva) mogli bi od banaka na sudu da potraže više od 100 miliona evra koliko se procenjuje da su banke u poslednjih 15 godina naplatile na ime troškova za obradu kredita.

Ovim povodom oglasilo se i Udruženje banaka Srbije koje tvrdi da je ništavost odredbe o naplati naknade troškova za obradu kredita utvrđena samo u tom jednom konkretnom slučaju koji se ne primenjuje na sve ostale slične slučajeve. Oni još napominju da se ovom presudom „stvara pravna nesigurnost kod rešavanja ovih slučajeva, kao i negativna klima prema bankama i podstiču nerealna očekivanja. Sve ovde navedeno bi moglo da ima za posledicu značajan negativan uticaj na stanje finansijske stabilnosti, a time i privredni razvoj zemlje ukoliko se gore opisani stav prihvati kao obavezujući za sve slučajeve istog tipa”.

Pročitajte i:  Udruženje banaka Srbije: Osvrt na digitalizaciju

U udruženju potrošača Efektiva su izračunali da su banke naplatile više od 100 miliona evra za troškove obrade kredita, a da je samo 50 miliona evra naplaćeno kod stambenih kredita.

„Imamo veliko interesovanje klijenata za tužbe protiv banaka po ovom osnovu. Prekjuče smo imali više od 170 zahteva, a juče pre podne je stiglo više od 150 mejlova sa zahtevima za podnošenje tužbi”, kaže Dejan Gavrilović, predsednik ovog udruženja, dodajući da očekuje da će banke ukinuti troškove za obradu kredita.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,