TrendMicro

Velike tehnološke kompanije konačno olakšavaju popravku uređaja

Google, Samsung, Apple i drugi uvode nove programe čiji je cilj da elektronika traje duže.

PCPress.rs Image

Lakša popravka

Sama popravka starog mobilnog telefona uskoro će postati mnogo jednostavnija. Tokom proteklih nekoliko meseci, Samsung, Google i Apple su najavili programe koji omogućavaju redovnim potrošačima i nezavisnim servisima da kupuju originalne delove, kako bi lakše mogli da popravljaju uređaje. Samsung i Google su se udružili sa stručnjacima za popravku iFixit-a, dok Apple-ovi planovi da otvori radnju za popravke na mreži još uvek nisu potvrđeni.

O ovome se inače priča već neko vreme. Zagovornici prava na popravku, kao što su Electronic Frontier Foundation (EFF) i iFikit, godinama se bore za veći pristup zvaničnim delovima i konačno su postigli uspeh kod Bajdenove administracije.

Međutim, prema intervjuu sa izvršnim direktorom iFikit-a Kyle Wiens za The Verge, najveći pritisak je došao od francuskog zakona koji je primorao kompanije da objavljuju ocenu popravljivosti odmah pored cene.

Pored zaštite potrošača, postoji i problem životne sredine sa nepopravljivim (ili nepopravljenim) uređajima. Više od 48 miliona tona e-otpada se proizvede svake godine, od čega 6,9 miliona tona samo iz SAD. Kao što iFikit objašnjava, to je ogromna količina toksičnih hemikalija koja se baca na deponiju ili dozvoljava da se iscuri u vodu za piće ili na drugi način ošteti ekosisteme. To što su ljudi slobodni i sposobni da poprave stare uređaje omogućavaju ovoj elektronici da duže traje i da se ređe zamenjuje, što zauzvrat može zaustaviti deo ovog toka e-otpada.

Oprez ipak preporuka

Ipak treba biti na oprezu. Samo zato što će popravka vašeg telefona biti moguća, to ne znači da će biti laka. Kao što je Google jasno naveo u saopštenju za štampu, namerava da delovi idu „nezavisnim profesionalcima za popravku i kvalifikovanim potrošačima sa relevantnim tehničkim iskustvom“.

Jer često i relativno jednostavni zadaci — kao što je zamena termalne paste na procesoru laptopa — mogu lako poći po zlu ako slučajno stavite previše paste pa onda budete morali da koristite računar koji miriše na zapaljenu gumu narednih šest nedelja.

Naravno sve ovo ima i dobru i lošu stranu. Ukoliko su cene delova razumne I dostupne kod legitimnih prodavaca velika je stvar i što će produžiti životni vek starijih uređaja.

Izvor : popsci

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,