ASUS ROG Flow

Venecuela prodaje svoju kriptovalutu

Južnoamerička država Venecuela, suočena sa sankcijama od strane Sjedinjenih Američkih Država, pokušala je u decembru 2017. godine da pronađe rešenje za ekonomsku krizu, a tako što je kreirala vlastitu kriptovalutu.

Valuta nazvana „petro“ došla je kao odgovor vlasti Venecuele na finansijsku blokadu i sankcije, a ne radi se o običnoj blockchain kriptovaluti, već se njena vrednost, kako kažu, temelji na državnim rezervama nafte, zlata, gasa i dijamanata. Predsednik Venecuele Nicolas Maduro saopštio je tom prilikom da će se na ovaj način otvoriti nove mogućnosti za finansiranje i pomoć ovoj državi, a u vreme kada fizička valuta, bolivar, značajno gubi na vrednosti zbog ekonomskih sankcija.

Nešto više od dva meseca kasnije, Venecuela je svoju kriptovalutu ponudila na prodaju, a trenutno je dostupno 82 miliona tokena, koje bi vlada mogla da proda sledećeg meseca. Plan o prodaji petro valute izložen je na web-sajtu, koji je kreiran specijalno za ovu priliku, a cena jedne jedinice zavisiće od cene jednog barele venecuelanske nafte.

Pročitajte i:  I to je moguće! Rudarenje Bitcoin-a na Game Boy konzoli

Plan predsednika Madura za rešavanje ekonomske krize i dalje važi, te se i dalje očekuje da petro utiče na ekonomiju Venecuele, i postane alternativa fizičkoj valuti. Naime, Maduro planira da u nekom trenutku izda još 100 miliona petro tokena, koje će podržati sa sto barela nafte iz državnih rezervi. Stručnjaci upozoravaju na nestabilnost ove valute, a u prilog tome idu i izjave koje dolaze od strane opozicije, koja investitore upozorava da ne ulažu u nacionalnu digitalnu valutu, budući da ova neće vredeti ništa kada Maduro bude napustio kancelariju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,