BIZIT 2022

Vertikalni miš

Evoluent Vertical Mouse C Right Wired deluje kao naprava iz nekog SF filma. To je zapravo (ne)običan miš koji će rad s kompjuterom učiniti prijatnijim…

vm4r-hiZahvaljujući specifičnoj formi koja ovaj uređaj čini veoma udobnim za korišćenje i tasterima čiju funkciju možete lako prilagoditi svojim potrebama, C Right Wired i drugi slični modeli ovog proizvođača prete da u potpunosti promene tržište kompjuterskih miševa ili čak sasvim izbace tradicionalne miševe iz „igre“.

Evoluent Vertical C Right Wired je, kao što mu ime i kaže, vertikalan. Prednost tog oblika ogleda se u ergonomiji – omogućava da ruka ostane u prirodnom položaju, to jest ne iziskuje uvijanje podlaktice. Drugim rečima, za vreme korišćenja ovog miša, vaša ruka biće u položaju kao kada se rukujete s nekim. Ako do sada niste koristili vertikalnog miša, ovaj uređaj može vam delovati čudno i nepraktično, ali posle nekoliko dana više nećete poželeti da se vratite na horizontalnog miša.

Posmatran otpozadi, miš oblikom podseća na badem. Levu stranu krasi atraktivna hromirana površina u čijoj se sredini nalazi crno plastično ležište za palac, pa već na prvi pogled postaje jasno da je ovaj miš dizajniran za desnoruke korisnike (otuda i reč Right u nazivu). Na samom vrhu uređaja nalaze se četiri LED diode koje korisnika obaveštavaju o aktivnom DPI. Desna strana uređaja izrađena je od iste crne plastike kao i već pomenuto ležište za palac.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Gadžeti za povratak u školu

Vertikalni dizajn doneo je i više prostora na mišu pa je on opremljen s tri programabilna tastera, pozlaćenim točkićem za skrolovanje i malim tasterom za promenu DPI‑a „u letu“. Dno, to jest donja strana miša, u vidu je široke površine koja predstavlja udoban oslonac za šaku i za vreme korišćenja sprečava dodir s površinom stola, čime se eliminiše neprijatno trenje šake o sto. Glavni tasteri su dugački i korisnikovi prsti savršeno leže na njima, što je dodatan plus za udobnost. Iz naziva ovog miša lako možete da zaključite da je reč o žičanom modelu, a veza s računarom ostvaruje se putem USB konektora.

bakker_evoluent-c_lifestyle_1Iskustvo prilikom korišćenja C Right miša je pozitivno, a u mnogim situacijama i daleko intuitivnije u odnosu na klasične miševe. Na primer, pomeranje prozora ili prevlačenje fajlova i foldera po ekranu neodoljivo podseća na pomeranje predmeta u fizičkom prostoru. Mali problem, za neke korisnike, može predstavljati samo novi dizajn s tri glavna tastera pa se povremeno dešava da prilikom hvatanja miša nehotice stisnete najniži taster, ali to se događa samo u početku – dok se ne naviknete na oblik i dizajn C Right miša.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Gadžeti za povratak u školu

Miš možete koristiti odmah nakon vađenja iz kutije, jer instalacija dodatnog softvera nije neophodna. No, instaliranjem Evoluent Mouse Manager‑a dobijate dodatne mogućnosti za prilagođavanje: definišete funkciju svakog tastera ponaosob, ali uključuje i sekundarne funkcije koje se mogu aktivirati pomoću tastera koji se nalazi na dnu oslonca za palac, na levoj strani miša, pa ćete tako na raspolaganju imati ukupno devet funkcija. Takođe, softver može da vas obavesti i kada je vreme za mali odmor ili nastavak rada.

www.evoluent.com

Bojan Milojković

(Objavljeno u časopisu PC#237)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,