Top50 Glas publike

Vertiv predviđa 5 glavnih trendova na polju Data centara za 2019. godinu

Edge će i dalje ostati epicentar inovacije u svetu Data centara i u 2019. godini, s aktivnošću fokusiranom na povećanu inteligenciju dizajniranu za pojednostavljenje operacija, omogućavanje daljinskog upravljanja i servisa, te premošćavanje sve šireg jaza između veština. Ova rastuća sofisticiranost Edge računarstva jedan je od trendova na području Data centara koje ćemo pratiti 2019. godine, kao što navode stručnjaci Vertiva iz celog sveta. Evo pet glavnih trendova koje predviđaju na ovom polju.

PCPress.rs Image

1. Pojednostavljenje Edge-a: Pametnija, jednostavnija i samodovoljna Edge mreža usklađuje se sa širim industrijskim i potrošačkim trendovima, uključujući Internet stvari (IoT) i predstojeće uvođenje 5G mreža, kako bi se pokrenula snažna, nisko-latentna obrada podataka bliža krajnjem korisniku.

Za mnoge kompanije, Edge je postao najvažniji deo njihovog digitalnog ekosistema. Inteligentni sistemi infrastrukture sa sposobnostima mašinskog učenja radeći u paru s analitikom baziranom u oblaku, fundamentalno menjaju način našeg razmišljanja o Edge računarstvu i Edge uslugama.  Rezultat će biti robusnija, učinkovitija Edge mreža sa pojačanom vidljivošću i sposobnostima samooporavka koje zahtevaju ograničeno aktivno upravljanje.

2. Revolucija radne snage: Starenje radne snage koja odlazi u penziju i programi usavršavanja koji zaostaju za industrijom Data centara i evolucijom Edge računarstva stvaraju izazove u zapošljavanju osoblja za Data centre širom svijeta. Ovo će podstaćiparalelne akcije u 2019. Prvo, organizacije će početi menjati način na koji zapošljavaju osoblje Data centra, pomičući se od tradicionalnih programa prema agilnijoj, specifičnijoj grupi kandidata za posao, s pažnjom okrenutom prema Edge computing-u. Više preobuka će se odvijati unutar kompanija. I drugo, kompanije će se okrenuti inteligentnim sistemima i mašinskom učenju radi pojednostavljenja rada, očuvanja institucionalnog znanja i omogućavanja predvidljivijih i učinkovitijih usluga i održavanja.

Pročitajte i:  Jedan WMS molim, od priloga – sve

3. Pametniji, učinkovitiji UPS sistemi: Nove baterije doneće mogućnosti za široko usvajanje UPS sistema sposobnih za elegantnije interakcije s mrežom. Za kratko vreme, ovo će se videti u upravljanju opterećenjem i vrhunskim tehnikama za smanjenje potrošnje električne energije. Konačno, videćemo organizacije kako koriste deo pohranjene energije u svojim UPS sistemima kako bi povećale korisnost rada električne mreže. Statička pohrana sve te energije odavno se posmatra kao potencijalan generator prihoda. Približavamo se prevladavajućim aplikacijama.

4. Nastavak normalizacije: Data centar, čak i u doba modularnog i montažnog dizajna, previše je kompleksan da bi se očekivala potpuna standardizacija opreme. Međutim, postoji interes na dva fronta: standardizacija komponenti opreme i normalizacija građe Data centara. Normalizacija se manifestuje korišćenjem doslednih arthitektura i vrsta opreme, s regionalnim razlikama, za očuvanje jednostavnosti sistema i što manje troškove. U oba slučaja, cilj je smanjiti troškove opreme, skratiti rokove isporuke i implementacije, te pojednostavniti servis i održavanje.

PCPress.rs Image

5. Procesori velike snage i napredno hlađenje: Kako se stope iskorišćenja procesora povećavaju za pokretanje naprednih aplikacija kao što su prepoznavanje lica ili napredna analiza podataka, procesori velike snage stvaraju potrebu za inovativnim pristupima termalnom menadžmentu. Direktno hlađenje vodom čipa – što znači da su procesor ili druge komponente delimično ili potpuno uronjeni u tekućinu za disipaciju topline – postaje održivo rešenje. Mada se najčešće koristi u računarskim konfiguracijama visokih performansi, prednosti takvog hlađenja – uključujući bolje performanse, poboljšanu učinkovitost pri većim gustinama i smanjene troškove hlađenja – opravdavaju dodatno razmatranje. Drugo područje inovacije u termalnom menadžmentu je ekstremno hlađenje bez vode, sve popularnija alternativa tradicionalno hlađenoj vodi.

Pročitajte i:  Da li je CSP nastavak evolucije DMS i ECM platformi?

Izvor: VertivCo.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,