Cove

Vertiv: UPS kao izvor prihoda

Operatori data centara mogu da ostvare znatan prihod od snabdevača električnom energijom integrišući UPS i baterije nove generacije u širu energetsku mrežu. Intermitentni izvori energije i dalje su izazov konvencionalnoj proizvodnji energije.

PCPress.rs Image

S obzirom na to da količina električne energije koja se isporučuje u mrežu mora uvek da bude jednaka količini koju potrošač traži, potrebno je sprečiti oštećenja mreže i prekide isporuke. Da bi se omogućilo ravnomerno korišćenje energije iz obnovljivih izvora, potrebne su nove usluge skladištenja energije kako ispred brojila (FTM, front of the meter), tako i iza brojila (BTM, behind the meter).

Vlasnici UPS sistema već ostvaruju prihode od skladištenja energije. A vi?

Pojavljuju se novi načini za ostvarivanje zarade od postojeće infrastrukture, poput UPS‑a i generatora, koji i dalje osiguravaju izvršavanje svoje primarne misije osiguravanja napajanja i zaštite kritične IT opreme. Operatori data centara i druge kritične infrastrukture imaće ključnu ulogu u ovom promenljivom energetskom okruženju. Ovo tržište je još u razvoju pa će se prihodi verovatno s vremenom menjati. Ipak, sistem od 20 MW mogao bi očekivati da će ostvariti prihode, odnosno uštedeti više od milion evra godišnje.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Fizička bezbednost data centara

Ovo je prava prilika da data centri od pasivnih potrošača postanu aktivni učesnici u energetskom sistemu. Mrežni operatori platiće za UPS uređaj za neprekidno napajanje koji ujedno služi i za baterijsko skladištenje energije.

Ključno je naglasiti da učešće u uslugama skladištenja energije ne utiče niti na bilo koji način ugrožava glavnu misiju UPS uređaja, a to je da zaštiti kritičnu opremu. Tehnologije skladištenja energije dizajnirale su kompanije kao što je Vertiv, tako da osiguraju da uvek postoji dovoljno kWh kapaciteta UPS‑a za rezervno opterećenje u slučaju bilo kakvih prekida u napajanju mrežom.

Nove tehnologije skladištenja energije u data centrima: litijum‑jonske baterije (li‑ion)

Nove tehnologije baterija ključne su za pružanje ovih usluga. Baterije deluju tako što čuvaju određenu količinu energije i zatim je oslobađaju u odgovarajuće vreme, bilo da se radi o radnoj lampi tokom menjanja gume na mračnom putu ili kada vam je potrebno efikasno premošćenje do pomoćnog izvora energije.

Mnogi stručnjaci koji rade u kritičnim postrojenjima bili su nezadovoljni nedoslednim načinom rada njihovih baterija. Na pitanje: „Postoji li potreba za poboljšanim rešenjem čuvanja energije za infrastrukturu vašeg data centra?“ Vlasnici, korisnici i menadžeri redovno odgovaraju – DA.

Pročitajte i:  Energija i bezbednost postulati data centra

PCPress.rs Image

Napajanje kritične opreme zahteva od UPS‑a i baterije da rade u tandemu. Uzimajući u obzir napredak u tehnologiji baterija, dizajneri imaju nekoliko opcija za razmatranje.

Litijum‑jonske baterije (LIB) nude brojne prednosti kada se koriste u kombinaciji s UPS sistemima neprekidnog napajanja. Stručnjaci u industriji predviđaju da litijum‑jonske baterije imaju potencijal za revoluciju u dizajnu data centara. Ipak, stručnjaci data centara imaju legitimna pitanja o radnim i sigurnosnim aspektima ove nove tehnologije i kako se to poredi s tradicionalnim VRLA baterijama (Valve Regulated Lead Acid).

Sistemi litijum‑jonskih baterija već rade upareni s UPS sistemima u data centrima širom sveta. Iskustvo aplikacija koje kombinuju naprednu tehnologiju i nove sigurnosne standarde i kodove, čine litijum‑jonske baterije izuzetno privlačnim rešenjem za skladištenje energije za infrastrukturne stručnjake.

Primer poslovnog slučaja Vertiv & Noriker Power

Vertiv je, zajedno s kupcem Noriker Power‑om, koji pruža usluge ravnoteže za Nacionalnu mrežu u Velikoj Britaniji, u 2018. godini osvojio nagradu Electrical Review Excellence Award za sistem FTM. Noriker Power i Vertiv tehnički i projektni menadžerski timovi dizajnirali su, izgradili, pustili u pogon i povezali prvo skladište baterija u Velikoj Britaniji u Nacionalnu mrežu u aprilu 2017. Postrojenje smešteno u Zapadnom Midlendsu pruža 20 MW ka mreži na 33 kV i 50 Hz uz odziv velike brzine. Kombinacija FTM i BTM tehnologija za čuvanje energije pomaže da energetske mreže postanu otpornije i okretnije jer reaguju na sve veću upotrebu obnovljivih izvora energije i promenu potreba potrošača.

Pročitajte i:  A1 data centar: Najsigurnije mesto u gradu za vašu IT opremu

Za više informacija o litijum‑jonskim baterijskim rešenjima za UPS sisteme posetite: www.vertiv.com

Autor: Igor Grdić, Country Manager, Central Southern Europe

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,