Top50 Glas publike

Veselin Jevrosimović – Informatički opismenjena deca su naša budućnost

Istraživanje PC Press-a – “Šta je obeležilo 2017. godinu i šta možemo da očekujemo od 2018?”

PCPress.rs Image
Veselin Jevrosimović, predsednik, Comtrade grupe

Koji je novi uređaj, aplikacija ili servis pobudio vašu pažnju u 2017. godini?

Svi su u 2017. godini pratili senzacionalni rast vrednosti Bitkoina i ostalih kriptovaluta, dok malo ko razume da je reč o novoj tehnologiji/protokolu, smatra predsednik Comtrade grupe, Veselin Jevrosimović. Blockchain se već koristi za verifikovanje najrazličitijih transakcija i informacija, a tek će omogućiti promenu u načinu na koji poslujemo i evidentiramo aktivnosti – skok ravan značaju Interneta i Web‑a.

Koji su događaji bili ključni za razvoj elektronskog poslovanja i IT industrije u Srbiji?

Dugoročni značaj za srpsku ekonomiju imaće odluka, koju je u 2017. doneo Nacionalni prosvetni savet, da informatika i fizičko vaspitanje budu obavezni predmeti za učenike petog razreda. Društvo koje decu u tom uzrastu dvostruko „opismeni“ za budućnost – u računarstvu i u rekreaciji – moći će da se svrsta među uspešne nacije.

Koji ćete uspeh iz 2017. godine pamtiti?

Atletski savez Srbije uspešno je organizovao Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani. Kao predsednik ASS, ponosan sam kako na organizaciju takmičenja, tako i na rezultate naših sportista. U maju 2017. Comtrade je, uz beogradski i kragujevački, otvorio treći razvojni centar, u Čačku. Raduje me i činjenica što smo otvorili predstavništvo kompanije i u Dubaiju, što je naša 18. adresa u svetu.

Koji će tehnološki trendovi biti značajni u 2018. godini? Šta očekujete?

Veštačka inteligencija bila je jedna od ključnih reči u 2017, dok bi 2018. mogle u potpunosti da obeleže različite primene sposobnosti računara da uče, prepoznaju lica i predmete, čitaju, pišu i pričaju. Povezano s tim, siguran sam da ćemo videti ozbiljan prodor u oblasti Interneta stvari i mnogo novih vrsta umreženih pametnih predmeta. To znači više automatizacije u poslovanju i svakodnevnom životu, ali i pojavu novih zanimanja, koja podrazumevaju napredni nivo korišćenja računara i softvera. Digitalna ekonomija doneće nove modele poslovanja i drugačiji pristup razmeni informacija, što znači ozbiljniju primenu blockchain koncepta. Ostaje i da vidimo kako će javnost, države i institucije u svetu reagovati na elektronsku gotovinu i distribuirano upravljanje valutama.

(Objaljeno u PC#250)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,