BIZIT Seminar

Vesimpex: IT za Factory Floor

Za razliku od ranijih standardnih korisnika iz oblasti finansija, javljaju nam se sve češće zahtevi iz velikih kompanija koje se bave proizvodnjom. Dakle, industrija u svom pravom smislu.

PCPress.rs Image

Uglavnom su to velike kompanije, mahom inostrane, s visokim stepenom automatizacije i integrisanih informacionih tehnologija u proizvodnji. Imali smo takvih projekata i ranije, ali su uglavnom bili manjeg obima: par rekova za servere i nešto mrežne opreme. U poslednje vreme obim ovakvih projekata je bitno veći: za servere se traže pravi mali data centri sa po desetak ili čak i više rekova. I u fabričkim halama ima sve više ozbiljne IT infrastrukture koja podržava umrežavanje proizvodne opreme optičkim ili bežičnim vezama.

Mini-rešenja

Zahtevi za pouzdanošću i sigurnošću su podjednako visoki: od kontinuiteta funkcionisanja IT resursa direktno zavise proizvodnja, produktivnost, poštovanje rokova. Nakon projekta potpune automatizacije proizvodnje koji smo uspešno realizovali kod jednog našeg korisnika koji proizvodi kafu, ispostavilo se da ceo sistem potpuno zavisi od nekoliko servera na kojima se nalaze svi vitalni podaci. Logičan nastavak projekta je bila implementacija mikro data centra koji je opremljen po svim standardima u pogledu pouzdanosti napajanja i hlađenja, zaštite od spoljašnjih uticaja, rizika požara ili neovlašćenog pristupa.

Pročitajte i:  RNIDS: Kompanijski nastup kroz digitalne kanale i Internet kao osnova poslovanja

PCPress.rs Image

U takvom karakterističnom „malom” data centru u industriji, dva reka za smeštaj servera su po pravilu dovoljni. U istom prostoru odvojen je prostor za mrežnu opremu i prateće infrastrukturne sisteme, UPS i razvod napajanja, opremu za daljinski nadzor fizičkih parametara i sistem za detekciju i gašenje požara.

PCPress.rs Image

U projektima gde postoji odvojen, zaštićen prostor za smeštaj ovakve opreme uglavnom smo instalirali minijaturne Edge data centre, tandem dva reka sa svom neophodnom opremom. Tamo gde je neophodno da se oprema instalira bliže procesu, u zahtevnim i rizičnim uslovima industrijskog procesa, instalirali smo Rittal MDC (Micro Data Center), rešenja koja pored sve pomenute infrastrukture obezbeđuju potpunu zaštitu od spoljnih rizika: požara, vode, korozivnih gasova i drugih uticaja.

Veliki DC za veliku fabriku

Hiljade kvadrata najmodernije opremljenog proizvodnog pogona kod drugog korisnika dobili su logičnu dopunu: implementirali smo data centar s dvadesetak rekova sa serverima i punom infrastrukturom, s redundantnim sistemima napajanja i klimatizacije, daljinskim nadzorom fizičkih parametara i sistemom zaštite od požara sa automatskim gašenjem. Tako obimne i bogato opremljene data centre u prošlosti smo radili samo u bankama i sličnim ustanovama, a danas je to postao standard u industriji.

Pročitajte i:  Vesimpex: Cooldown za vaše servere

Izdvojen u poseban prostor u odnosu na fabričku halu, data centar u fabrici vrlo često zahteva veći stepen zaštite zbog prisutnih rizika od požara, eksplozije ili agresivne atmosfere. U takvim projektima primenjujemo dodatnu zaštitu u vidu sigurnih soba sertifikovanih prema SRPS EN 1047-2.

PCPress.rs Image

Kontejnerska rešenja

Ako korisnik želi brzo ali pouzdano rešenje ili želi mobilno rešenje koje može brzo i lako preneti na novu lokaciju u slučaju potrebe, pravi odgovor je kontejnerski data centar. Unutar kontejnera koji štiti opremu od uticaja okoline smeštamo rekove i prateću opremu, kao i u svakom drugom data centru. Naravno, prostor je ograničen, ali uvek maksimalno iskorišćen i svi infrastrukturni sistemi su tu: napajanje sa UPS-om i razvodnom instalacijom, klima sa spoljnim i unutrašnjim jedinicama, sistem detekcije i gašenja požara. Infrastrukturna oprema se najčešće smešta u poseban, tehnički kontejner, a ceo prostor oko kontejnera dodatno štiti ogradom.

Kontejnerska rešenja su sve popularnija poslednjih godina zbog brzine implementacije i mogućnosti preseljenja. Uslovni nedostatak ograničenog prostora lako se prevazilazi dodavanjem novih kontejnera. Kontejneri na otvorenom prostoru, po pravilu, nose manji rizik od okoline u poređenju s prostorom unutar fabričke zgrade.

Za fabričku halu

Za infrastrukturnu opremu u samoj hali javljaju se dodatni zahtevi. Bliže procesu, ova oprema je više ugrožena od rizičnih uslova rada. U jednoj fabrici koja proizvodi komponente za auto-industriju susreli smo se s neugodnom okolinom koja je obilovala uljem u vidu fine magle, prašinom i povišenom temperaturom. U takvom okruženju morali smo naći rešenje za smeštaj opreme za optičku i bakarnu mrežu, lokalne radne PC stanice i druge elektronske uređaje. Minimalni stepen zaštite morao je biti IP55 ili IP66, uz nesmetano hlađenje i jednostavan, ali pouzdan prolaz kablova. Rešenje smo našli u posebno dizajniranim zidnim kućištima s pristupom s dve strane i pouzdanim sistemom zabravljivanja i zaptivanja. Radne stanice smo smestili u Rittal PC kućišta koja obezbeđuju zaštitu uz klima-uređaje za nesmetan rad opreme.

Pročitajte i:  IT u industriji: kada je teško a mora se..., Slobodan Stanković, Vesimpex | BIZIT2022

PCPress.rs Image

Kako početi?

Ukoliko imate potrebe za IT infrastrukturom u industrijskim uslovima, nema mesta panici. Iako su zahtevi ozbiljniji u odnosu na standardni poslovni prostor, postoje efikasna rešenja koja će obezbediti sigurne radne uslove za nesmetan i efikasan rad opreme.

Zahvaljujući perfektnim tehničkim rešenjima iz Rittal programa, bogatom iskustvu i stručnom multidisciplinarnom timu, možete se osloniti na nas.

Adresa je, kao i uvek: Vesimpex.rs, sigurna kuća za vaš IT.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,