TrendMicro

Vesimpex: Pre svega – sigurno napajanje

IT napajanje je najvažniji faktor rada svakog data centra, koji treba da obezbedi konstantno, besprekidno snabdevanje električnom energijom od niskonaponskih razvoda pa do svakog pojedinačnog komada opreme. Kao i sve u životu, ništa se ne dešava bez pokretačke energije, a u ovom našem industrijskom i IT svetu bez napajanja električnom energijom. Svi procesi koji su vezani za IT, komunikaciju, proizvodnju, itd. bez pouzdanog napajanja se prekidaju i izazivaju zastoje, gubitke i troškove.

PCPress.rs Image

Trenutno neke industrije i delatnosti mogu da istrpe kraće prekide u napajanju bez većih posledica ali sa napretkom tehnologije i sve vecim zadiranjem IT-ja u svakodnevni život i poslovanje, sve više i više kompanija ne moze sebi da dozvoli takav luksuz. Zamislite npr. jednu banku, telekomunikacionu kompaniju ili bilo koju drugu kojoj poslovanje zavisi od odziva u realnom vremenu, da li bi mogle da opstanu na tržištu ukoliko ne bi imale obezbeđeno pouzdano napajanje i kontinualan rad?

Prema tome, kada govorimo o pouzdanom radu informacionog sistema tj. data centra, najbitniji faktor je besprekidno napajanje. Svi ostali elementi poput sistema klimatizacije, PP zaštite, monitoringa i security-ja su takođe mnogo važni ali Data Centar bez njih može raditi duže ili kraće vreme bez posledica što nije slučaj i sa napajanjem el. energijom. Samim tim posebnu pažnju treba posvetiti ovom elementu još u ranoj fazi planiranja a naročito prilikom odabira proizvođača opreme.

PCPress.rs Image

Kada bi mrežno napajanje bilo 100% pouzdano i bez prekida u snabdevanju (zbog najavljenih i nenajavljenih radova, havarija, više sile, itd..) onda bi ovaj tekst bio suvišan, ali pošto to nije slučaj onda moramo na vreme planirati i misliti o pouzdanom napajanju data centra i zaštiti skupocene opreme kako kasnije ne bi trpeli česte ispade data centra i neplanirane troškove.

Pročitajte i:  Kakva je budućnost edge računarstva?

Kako mi to radimo?

Uvek težimo da obezbedimo redundantne grane napajanja do svakog krajnjeg potrošača što naravno zavisi pre svega od postojeće infrastrukture na lokaciji objekta a i od samog investitora i važnosti opreme koja se napaja. Kada je reč o napajanju primarnog data centra i kritične IT opreme, tu nema mesta kompromisima. Neophodno je dobrim planiranjem obezbediti autonomiju data centra pre svega rezervnim UPS i agregatskim napajanjem, a zatim i potpuno redundantnu granu napajanja kao i njihovu redundantnu distribuciju (grane A i B).

PCPress.rs Image

Zahvaljujući našem velikom iskustvu, znanju i vrhunskoj opremi najvišeg kvaliteta, Vesimpex je u mogućnosti da u potpunosti isplanira, projektuje i izgradi prema zahtevima standarda kompletan razvod napajanja od ulaska privoda u vaš objekat pa do samih IT potrošača.

Od početka do kraja

Kao početnu tačku na kojoj privod napajanja ulazi u objekat možemo smatrati razvodni orman od koga se pruža elektroinstalacija dalje ka data centru. Vesimpex-ova specijalnost je projektovanje i izrada svih vrsta elektroormana za napajanje, upravljanje, telekomunikacije, kao i njihovo Ispitivanje i testiranje u najsavremenijoj radionici, što žomogućava da na jednom mestu imate partenera za kompletan projekat napajanja „ključ u ruke“.

PCPress.rs Image

Verovatno najvažniju ulogu u sistemu napajanja data centra imaju UPS uređaji, koji imaju dve osnovne funkcije, pre svega da filtritanjem štite potrošače od nepravilnosti sa mreže, a zatim i da obezbede autonomiju u slučaju kratkotrajnih prekida u napajanju, koji su i najčešći. Od pravilnog izbora tipa UPS uređaja, njegove snage, i kvaliteta će umnogome zavisiti i kako će IT potrošači raditi. Od sve veće važnosti je da se koriste visoko kvalitetna, skalabilna i modularna rešenja koja će moći da zadovolje sve potrebe IT okruženja, kako trenutne tako i buduće.

Pročitajte i:  Aplikacija „Bebbo”: Tehnološke inovacije kao nove snage roditelja

PCPress.rs ImageZahvaljujući našem širokom portfoliju, raspolažemo UPS uređajima koji mogu da zadovolje bilo koju potrebu za snagom i autonomijom. Svakako naša preporuka su modularni UPS uređaji sa kojima se postižu višestruke koristi. Pre svega to je distribuirana arhitektura, što znači da se sve kritične komponente nalaze u svakom pojedinačnom modulu snage, čime se eliminišu sve potencijalne slabe tačke i dobija visoka rapoloživost i pouzdanost. Decentralizovana paralelna arhitektura – DPA, jedina nudi pravu modularnost i fleksibilnost, dodavanje i zamenu modula snage i baterija dok je UPS sistem u funkciji i bez prekida u napajanju. Dalje, modularni UPS uređaji obezbeđuju redundansu minimalno n+1 ali i 2N ili 2N+1, što praktično znači da u slučaju otkaza jednog od modula snage, uvek imate barem jedan modul u aktivnoj rezervi, zahvaljujući čemu UPS nastavlja normalno da radi bez ikakvih posledica.

U situacijama kada prekidi mrežnog napajanja traju u dužem vremenskom periodu od autonomije UPS uređaja, rešenje za duže kontinualno napajanje su električni agregati (dizel, benzinski, gasni), u Srbiji najčešće dizel – DEA. Opšte je poznato da je UPS autonomija skupa iz prostog razloga jer su baterije za akumulaciju energije skupe, pa se iz tog razloga UPS uređaji koriste samo za kraće prekide napajanja ili samo za period startovanja agregata, dok se za duže prekide u napajanju koriste dizel električni agregati – DEA. Zbog važnosti startovanja agregata u bilo kom trenutku bez obira na vremenske prilike, Vesimpex u svojim rešenjima implementira samo agregate najrenomiranijih i najkvalitetnijijh proizvođača.

Pročitajte i:  RITTAL SRBIJA – svečano otvaranje kancelarije Rittala i Eplana

PCPress.rs Image

Power Distribution Unit – PDU, poslednja karika u lancu napajanja ali i podjednako bitna jer se aktivna oprema napaja direktno sa PDU letvi. U ovom segmentu mogućnosti su brojne jer se potrošnja grana do svakog od potrošača, pa je pored standardnih basic PDU letvi koje samo distribuiraju napajanje, moguće koristiti PDU letve za merenje parametara potrošnje zbirno ili pojedinačno, ali i upravljive PDU kod kojih se svaki slot moze deaktivirati i aktivirati daljinski. Takodje postoje i modularne, sa kojima postoji mogućnost izbora modula sa različitim slotovima za napajanje i  njihovo kombinovanje. PDU letve sa takvim funkcijama mogu lako da se integrišu u viši sistem monitoringa ili Rittal RiZone ili neki drugi DCIM putem IP interfejsa i mogu biti kontrolisani i monitorisani centralizovano.

Zaključak je da su svi elementi sistema napajanja bez obzira na njhovu kompleknost su podjednako bitni i u potpunosti možemo primeniti onu izreku o lancu – jak je koliko i najslabija karika.

Ovaj tekst je deo specijala posvećenog Smart Home / Digitalnom domu, objavljen u časopisu PC#259. Specijal možete čitati potpuno besplatno u PC Press digitalnoj čitaonici.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,