Vesimpex: Zapakujte mi jedan data centar, moliću…

Kao što su televizor, laptop ili mobilni telefon za pojedinca, tako ni obavezan data centar više nije nikakvo čudo, čak i za najmanje firme. A kompanija Vesimpex nudi upravo to – moderne i kompaktne data centre za sve korisnike, uvažavajući potrebe i mogućnosti firme.

PCPress.rs Image

Da li mi treba data centar?

U banci ili osiguravajućem zavodu ovo pitanje se odavno ne postavlja, ali sve su brojniji IT menadžeri u proizvodnim firmama koji ne mogu sebi da priušte olakšanje negativnim odgovorom.

Kakav mora da bude moj data centar?

„Ne treba nam ništa specijalno, nismo mi banka.

Možemo mi to sami, sve su to jednostavne stvari.

Ne mora baš da bude po svim IT standardima, mi nismo IT kompanija.”

Pogrešno. Pogrešno. Pogrešno.

U 80 odsto firmi u kojima implementiramo rešenja za industrijsku automatizaciju, mehatroniku i robotiku, proizvodnjom ili njenim najvećim delom upravljaju računari od kojih zavisi efikasnost, kvalitet proizvoda i kontinuitet proizvodnje.

Dakle, iako niste bankar, već proizvodite kafu, kotlove za grejanje ili automobilske delove, treba vam pouzdan i efikasan data centar.

Koliko treba da košta moj data centar?

Sigurno manje od onoga što možete da izgubite ako ne radi.

Morate postaviti granicu performansi data centra koja je u skladu sa zahtevima koje vam postavljaju vaši korisnici u pogledu sigurnosti i raspoloživosti podataka i servisa koje ste im obećali ugovorom. To zahteva i odgovarajući budžet, zaboravite model „tražim najmanje što može, jer nemam dovoljno para za to”.

Kako da napravite balans između potreba i mogućnosti?

Pročitajte i:  IT infrastruktura: Pratite li IT trendove?

Model optimalne implementacije

Bilo da gradite novi ili unapređujete postojeći data centar, postoji model koji će obezbediti optimalno usklađivanje potreba i mogućnosti. Započinje strukturnom analizom postojeće IT infrastrukture, sa ciljem da definiše prostor za sve dalje akcije, pa je rezultat dokumentovan snimak svega što imate, a od značaja je za dalju implementaciju.

Sledeći korak je postavljanje letvice, odnosno utvrđivanje nivoa sigurnosnih zahteva u skladu s vašim procesom i zahtevima posla kojim se bavite, odnosno očekivanjima ciljnog tržišta. Kod postavljanja ciljeva krećemo se u koordinatama koje određuju standardi u ovoj oblasti.

Provera stanja se naslanja na elemente infrastrukture definisane u prvom koraku i upoređuje status u odnosu na ciljeve postavljene u drugom. Sastavni deo ovog koraka je analiza rizika, uvažavanje specifičnosti korisnika i na kraju definisanje potrebnih mera da se zadovolje postavljeni zahtevi. Drugim rečima, dobijamo konture projektnog zadatka, a s dovoljnom preciznošću i potreban budžet.

Na osnovu ovoga možete krenuti u sledeći korak: realizaciju. Izrada tehničke dokumentacije, izbor opreme i, najzad, konkretna implementacija: rekonstrukcija postojećeg ili izgradnja novog data centra.

Delimična rekonstrukcija data centra, odnosno unapređenje nekih od segmenata, takođe se može realizovati na opisani način.

Standardi? Svakako!

Pomenuli smo da su tehnički kriterijumi i parametri određeni standardima koji se primenjuju u oblasti fizičke infrastrukture data centara, koji nam daju smernice i pokazatelje za proveru dostignutih performansi. Bez primene standarda ostajemo na nesigurnom terenu bez pouzdanih instrumenata za proveru urađenog.

PCPress.rs Image

Jedan od načina je zahtevati određenu Tier klasifikaciju, po TIA 942 standardu ili po Topology Tier Standardu Uptime instituta. Ono što intenzivno primenjujemo odskora je evropski EN 50600 standard koji podržava opisanu metodologiju i pokriva sve aspekte izgradnje i opremanja data centra.

Izbor standarda je zapravo na vama i vašim korisnicima, a dobar konsultant će odgovoriti na svaki vaš zahtev.

Ovo važi samo za velike data centre?

Naravno da ne. Ovo sve važi bez obzira na broj servera i rekova, ako je važno da data centar bude pouzdan, operativan i efikasan.

I da vas ne boli glava, nikada.

Autor: Slobodan Stanković, Vesimpex

Korisna adresa: Vesimpex.rs

Facebook komentari:

Tagovi: