BIZIT Seminar

Veštačka inteligencija “napisala” novu knjigu iz serijala Igra prestola

Programer Zack Thoutt kreirao je tip veštačke inteligencije, koji pripada takozvanim rekurzivnim neuralnim mrežama (RNN),  da bi napisao sledeći nastavak serijala „Pesme leda i vatre“ Džordža R. R. Martina. Neuralna mreža ima problema sa gramatikom i pravopisom, ali ono što je da sada napisala prilično podseća na originalna dela.  Funkcioniše tako što oponaša obrasce koje Martin inače koristi, a koji su prethodno uneti u algoritam.

PCPress.rs Image

Neuralne mreže su algoritmi  koji podražavaju funkcionisanje ljudskog mozga, a rekurzivna mreža je podvrsta koja je specijalizovana za obradu tekstualnih informacija. U “obuci” ovakvih mreža važno je da se zadaju ciljne promenjive, na osnovu kojih mreža određuje da li je postigla željene rezultate.

Obuka ovakvih mreža zahteva veliku količinu teksta, te tako prvih pet nastavaka Igre prestola nema kapacitet da zadovolji te potrebe. Upravo zbog tog nedostatka, manje ili više zlonamerni komentatori, o ovom pokušaju govore kao o teoremi beskonačnog majmuna, koja tvrdi da bi majmun, udarajući nasumično po tastaturi u beskonačnom vremenskom periodu, gotovo sigurno mogao da napiše tekst koji mu je zadat, ma to bila i sabrana dela Vilijama Šekspira.

Pročitajte i:  Ljudi su i dalje bolji od veštačke inteligencije u proceni starosti osobe po izgledu lica

Iako obični pisci još uvek nisu ugroženi mašinskom konkurencijom, mreže poput Tautove sve više razvijaju sposobnost da sastave čitljive rečenice, te u njih čak ubace i nekoliko neočekivanih obrta.

Izvor: huffingtonpost

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,