Veštačka inteligencija pomaže da stare video igre izgledaju kao nove

Uspon veštačke inteligencije ima različite nuspojave, budući da mnogi pronalaze načine da ovu tehnologiju implementiraju u različite aspekte života. Jedna od najmanje očekivanih primena je ona koja se dešava u oblasti video igara, budući da su entuzijasti otkrili da je mašinsko učenje odlična alatka za popravljanje grafike kod starijih video igara.

PCPress.rs Image

Tehnika koja se koristi poznata je pod imenom “AI upscaling,“ a funkcioniše tako što algoritam dobija sliku visoke rezolucije, te ja na osnovu treninga transformiše u sadržaj koji izgleda isto, samo što sadrži više piksela. Tehnika se koristi već dugo, ali je implementacija veštačke inteligencije omogućila da se proces značajno ubrza, i da rezultati budu bolji. Tako grafika neke video igre može da se poboljša za samo nekoliko nedelja, za šta je potreban samo jedan posvećeni radnik, što je značajan napredak u odnosu na ranije metode koje su podrazumevale čitave timove koji bi na jednoj igri radili i po nekoliko godina.

Raspon restauriranih naslova je već impresivan, te uključuje igre poput Doom, Half-Life 2, Metroid Prime 2, Final Fantasy VII i Grand Theft Auto: Vice City. I neke još starije igre predstavljaju savršen materijal za vizuelne popravke uz pomoć AI algoritama –  poput Final Fantasy serijala – tako da ljubitelje vintage video igara očekuje nova dimenzija gejming zadovoljstva, iako novi sistem još uvek zahteva prilično znanja, i puno rada, pa se ne radi o alatu koji je dostupan svima.

Pročitajte i:  Ulične mačke stižu na PlayStation i PC

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,