Veštačka inteligencija pomaže osobama bez adrese stanovanja

Oko četiri milijarde ljudi na svetu nema fizičku adresu. MIT Media Lab i Facebook se udružuju kako bi kreirali rešenje koje će koristiti algoritam mašinskog učenja za identifikaciju i dodeljivanje adresa sa satelitskih slika. Sistem bi obezbedio jeftinu i efikasnu alternativu konvencionalnim metodama mapiranja.

PCPress.rs Image

Prema radu objavljenom od strane istraživača ranije ovog meseca, tim je obučio algoritam dubokog učenja za skeniranje satelitskih slika i identifikaciju piksela koji sadrže puteve. Drugi algoritam je koristio te piksele i kako bi ih sklopio u mrežu puteva koji bi zatim mogli da se analiziraju i podele u kvadrante. Na kraju, brojevi i slova se dodeljuju ulicama, koje služe kao adrese. Metoda olakšava određivanje raskrsnica i drugih lokacija u blizini, jer je lako povezati gde se različiti putevi nalaze na mreži na osnovu njihovog dodeljenog broja i slova.

Projekat MIT-a i Facebook-a nije prvi koji ima za cilj da reši ovakve probleme ruralnih zemalja. Google je uveo Open Location Codes u svoje mape još 2015. godine kao način za označavanje inače neoznačenih područja. Druga organizacija, what3words, podelila je Zemlju u mrežu od tri puta tri metra kvadratna i primenila slučajno generisanu, jedinstvenu kombinaciju sa tri reči za svaki prostor.

Pročitajte i:  Na nedavnom testu, AI napisala bolji phishing email od čoveka

Problem sa mnogim od ovih rešenja je taj da je dodeljivanje adresa lakši deo problema. Prihvatanje ovih adresa od strane većeg broja je izazov, jer moraju biti prihvaćene od strane vlada i građana. Uprkos preprekama, adrese su neophodne za pružanje osnovnih usluga kao što su medicinska nega i isporuka paketa. Takođe, pomaže u planiranju i izgradnji infrastrukture.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,