BIZIT 2022

Veštačka inteligencija prati putanje smrtonosnih virusa

Algoritmi mašinskog učenja u poslednje vreme predviđaju sve više stvari, pa su tako postali sposobni i da predvide prirodnog domaćina za neki smrtonosni virus, i tako spreče da ovaj stigne do ljudske populacije.

PCPress.rs Image

Nije retko da se novi virusi prvobitno pojave u populacijama nekih životinjskih vrsta, a mnogo pre nego se prošire na ljude. Mnoge od velikih pandemija u poslednjih 100 godina počele su od životinjskih prenosilaca, a poput “španskog gripa” koji je sa ptica prešao na ljude. Ipak, za identifikovanje prvobitnih domaćina, koje može da doprinese sprečavanju da se virus proširi na ljude, ponekad su potrebne godine intenzivnog istraživanja na terenu, te laboratorijskog posla. Novi algoritmi mašinskog učenja mogli bi da ubrzaju taj proces, te obezbede da se preventivne mere sprovedu na vreme, poput vakcinisanja domaćina, te sprečavanja kontakta sa vrstama koje su nosioci nekog novog virusa.

PCPress.rs Image

Naime, studija koja je objavljena u magazinu Science prikazuje algoritamski model koji je tačno predvideo moguće domaćine za nove RNA viruse – viralnu grupu koja najčešće prelazi sa životinja na ljude. Algoritmi su obučeni tako da mogu da povežu šablone viralnih genoma sa životinjskom vrstom od kojih su potekli, budući da virus kada pređe sa originalnog domaćina na čoveka zadržava otisak od prvobitnog domaćina koji je ujedno i trag koji može da odvede do životinje ili insekta kod kojih se virus prvi put pojavio. Istraženo je preko 500 virusa, a model ih je sa prvobitnim domaćinima povezivao sa 70% tačnosti.

Pročitajte i:  Istraživači su obučili AI da „razmišlja“ kao beba - evo šta se dogodilo

PCPress.rs Image

Sa istraživanjem se počelo pre 10 godina, kada se prvi put došlo do otkrića da virus može da se poveže sa genomom prvobitnog domaćina, pa se tako došlo do zaključka da, na primer, Ebola, za koju se verovalo da potiče od slepih miševa, možda ipak dolazi od primata. Tim sada razvija i web aplikaciju, koja će naučnicima širom sveta omogućiti da unose podatke o sekvencama virusa koje istražuju, a da bi dobili predviđanja o originalnim domaćinima, te rutama kojima se neka bolest prenosila.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,