BIZIT 2022

Veštačka inteligencija štiti policijske službenike od traume

Da se policijske službe brinu o psihološkom stanju zaposlenih pokazuje i nova mogućnost u okviru koje bi tehnologija veštačke inteligencije mogla da skenira telefone, te druge uređaje, osumnjičenih za zlostavljanje, a u potrazi za fotografijama koje bi dokazale zločin koji su počinili. Nova praksa je osmišljena tako da policijske službenike poštedi trauma koje se dešavaju usled pregledanja materijala koji su u vezi sa nekim zločinom, a trebalo bi da postane funkcionalna u sledeće dve do tri godine.

PCPress.rs Image

Digitalno odeljenje londonske Metropolitan policije, čiji su službenici u 2016. godini pregledali oko 53 hiljade uređaja, a u potrazi za problematičnim materijalima, već koristi softver za prepoznavanje lica, koji ipak nije dovoljno sofisticiran da prepozna problematične fotografije, te video sadržaje. Ovo odeljenje planira i da svoje osetljive podatke premesti na cloud provajdera poput Amazon Web Services, Google ili Microsoft, a kada se stvore zakonski uslovi za to, što bi znatno olakšalo proces.

Zamišljeno je da se veštačka inteligencija obuči za prepoznavanje fotografija koje prikazuju nasilje, a digitalni forenzičari Metropolitan policije slične softvere koriste za detektovanje narkotika, oružja , te novca na fotografijama koje se nalaze u okviru uređaja osumnjičenih. Kada su u pitanju fotografije koje prikazuju golotinju, program još ne funkcioniše na zadovoljavajućem nivou, te se tako dešava da fotografiju peščane pustinje prepozna kao problematični sadržaj.

Pročitajte i:  Umetničko delo generisano veštačkom inteligencijom koje je osvojilo 1. nagradu izaziva kontroverze

PCPress.rs Image

Ako bi se ovaj deo posla prepustio kompjuterima, to bi bitno ubrzalo proces, te bi forenzičare bar donekle poštedelo trauma koje dolaze zajedno sa ovim delom posla.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,